Lesgeven vanuit hoge verwachtingen gebeurt door vragen te stellen die leerlingen aanzetten tot nadenken, door vriendelijk te zijn en door je als leraar te beperken in het geven van aanwijzingen. Bovendien geef je meer positieve dan negatieve feedback. Als leraren lesgeven vanuit hoge verwachtingen, dan stijgt de kansengelijkheid, er wordt meer geleerd en de motivatie wordt groter. Door middel van Didactisch Coachen worden hoge verwachtingen concreet gemaakt.
Meerjarige opleiding
De penvoerder van de aanvraag is het Corlaer College in Nijkerk. In nauwe samenwerking met de GKA, het lectoraat Didactiek van hoge verwachtingen van Kenniscentrum Talentontwikkeling en het post-hbo van het Instituut voor Lerarenopleidingen (beide Hogeschool Rotterdam) ontwikkelden zij een meerjarig opleidingstraject. Trainers van het post-hbo-onderwijs bieden een opleiding aan van 2,5 jaar aan leraren van negentien scholen uit het hele land. In totaal worden 36 interne trainers Didactisch Coachen opgeleid. Deze interne trainers gaan binnen hun eigen school de didactiek van hoge verwachtingen implementeren en daartoe hun collega’s begeleiden en trainen.
"Elke leerling verdient het vertrouwen om te kunnen leren en zich te ontwikkelen. Door hoge verwachtingen te tonen en samen te groeien als didactisch coachend team, werken we duurzaam aan gelijke kansen voor ieder kind."
Lector Didactiek van hoge verwachtingen
Leidinggevend coachen
Parallel daaraan krijgen leidinggevenden van de deelnemende scholen een training leidinggevend coachen. Hier ligt de focus op de manier waarop zij het Didactisch Coachen kunnen integreren in hun werk als leidinggevende. Daarmee kunnen zij bijdragen aan een leerbevorderende cultuur van hoge verwachtingen, met als doel leraren en ondersteunend personeel hun kwaliteiten laten floreren.
Onderzoek en kennisdeling
In deze agenda hebben onderzoek en kennisdelen een specifieke rol: vanuit Kenniscentrum Talentontwikkeling wordt de effectiviteit van de beide trainingen, voor leraren en leidinggevenden, gemeten. De kennis die wordt opgedaan binnen dit onderzoek wordt beschikbaar via bijvoorbeeld artikelen, podcasts en symposia.
Startsymposium
Het startschot voor de trainingen voor interne trainers en voor leidinggevenden wordt gegeven tijdens een Startsymposium op 12 september op het Corlaer College. Dr. Lia Voerman en dr. Jarise Kaskens, beiden lector Didactiek van hoge verwachtingen bij Hogeschool Rotterdam, verzorgen in de ochtend een keynote, waarin ze het lesgeven vanuit hoge verwachtingen introduceren. Samen met de deelnemers en de trainers trappen ze met dit symposium op een feestelijke manier de Landelijke GKA-agenda af.