Wat is het Maatschappelijke opgavenspel?
Het Maatschappelijke opgavenspel is ontwikkeld door het lectoraat Docentprofessionalisering en blended onderwijs van Kenniscentrum Talentontwikkeling. Het helpt spelers om complexe vraagstukken te verkennen die aansluiten bij de vier maatschappelijke opgaven uit de Strategische Agenda van Hogeschool Rotterdam:
- Duurzame delta
- Toekomstbestendige economie
- Vitale gemeenschap
- Slimme en sociale stad
In het spel benaderen deelnemers een maatschappelijk vraagstuk vanuit meerdere invalshoeken. Dat gebeurt in een veilige leeromgeving, waarin fouten maken mag en nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd.
Zo werkt het
Het spel wordt gespeeld in groepen. Elke groep trekt zes kaarten, uit de categorieën:
- maatschappelijke opgaven
- kenniscentra en centres of expertise (CoE’s)
- instituten
- partners
- doelgroepen
- kennisdelen
Op basis van deze kaarten maken de spelers een mapping: een schematisch overzicht van hoe kennis gedeeld kan worden rond het gekozen vraagstuk. Daarna werken ze samen een inhoudsopgave uit voor een denkbeeldige kennispublicatie. Zo ontstaat er een concreet overzicht van rollen, samenwerkingen en perspectieven.
Maatschappelijke opgavenspel in actie tijdens themamiddag DOO
Het Maatschappelijke opgavenspel is niet alleen een praktische tool om complexe, maatschappelijke vraagstukken te benaderen, het kan ook worden toegepast binnen onderwijsontwerp. Tijdens een themamiddag van de projectgroep Disciplineoverstijgend Opgavegericht Onderwijs (DOO) (link alleen voor medewerkers) speelden lectoren, onderzoekers en onderwijsadviseurs het Maatschappelijke opgavenspel. Daarmee verkenden ze op interactieve wijze de kennisbasis Samen werken aan Onderwijskwaliteit en Studentsucces. Deze kennisbasis is ontwikkeld door de negen expertisekringen van Expertisegroep Onderwijskwaliteit.
De deelnemers reflecteerden op welke vaardigheden nodig zijn voor opgavegericht onderwijs: van professionele empathie en nieuwsgierigheid tot het kunnen schakelen tussen verschillende perspectieven. Ook toetsten ze of deze vaardigheden aansluiten bij de bestaande uitvoeringsprincipes uit de kennisbasis.
Het spel gaf inzicht in hoe onderwijsdisciplines elkaar kunnen versterken, welke competenties daarvoor nodig zijn en hoe de kennisbasis kan worden verrijkt. De opbrengsten worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van een nieuw onderwijsmodel voor DOO.