“Sinds de coronaperiode kijken studenten anders aan tegen lessen, waarvoor ze moeten reizen”, vertelt Bianca. Maar ook andere factoren, zoals afstand, een bijbaan of de omstandigheden thuis, kunnen ervoor zorgen dat studenten liever, of uit noodzaak, thuis online lessen volgen. Een video of een tekst vervangt een docent die een uur lang staat te zenden. “Een les moet dus echt een meerwaarde hebben voor studenten, om ze naar school te laten komen. Docenten willen op hun beurt weer, dat studenten actief meedoen als ze eenmaal in de les aanwezig zijn. Het aced -based onderwijsontwerp kan hierbij helpen, waarbij aced staat voor ‘attitude-centered educational design’.”
Tafelkleed
“Docenten gaan bij hun lesontwerp vaak uit van de kennis en de vaardigheden die zij de studenten bij willen brengen, terwijl het minstens zo belangrijk is om na te denken over de houding die je van je studenten verwacht”, legt Bianca uit. De expertisekring van LDBO ontwierp vanuit de EDIT-PACK een aced-based-tafelkleed. “Het tafelkleed bestaat uit vakjes, waarin je de kennis en vaardigheden over één of meerdere lessen van de lessencyclus kunt uitsmeren. Daarbij vul je de leeractiviteit en de werkvorm in. Wij voegden een extra vakje toe, waar je invult: welke houding en welk gedrag wil ik nou zien bij studenten? Dat is dan je uitgangspunt bij het ontwerpen van je lessen.”
Actieve houding
Het stimuleren van een actieve houding heeft een bijkomend voordeel: “In diverse beroepsvelden is het belangrijk dat je kunt meebewegen en meeveren. Alleen dan ga je als innovatief bedrijf mee met je tijd. Aan toekomstige professionals zal dus steeds meer een actieve en nieuwsgierige houding gevraagd worden. Met de kennis die je nu opdoet, red je het geen 40 tot 50 jaar meer. Je moet ervoor zorgen dat je een actieve, geïnformeerde professional wordt, die snel kan wisselen van tactiek. We moeten in ons onderwijs daar ook in meegaan, als we toekomstmakers willen afleveren.”
Workshopreeks
De expertisekring heeft bij verschillende opleidingen van het Rotterdam Mainport Institute (RMI) een workshopreeks rondom de EDIT-PACK verzorgd. “In de eerste sessie hebben de docenten aan de hand van het aced-based tafelkleed een lessenserie ontworpen, die ze daarna uitvoerden. Collega’s keken mee of de beoogde gedragsdoelen van de studenten werden behaald. Het leuke was dat er bij de tweede sessie ook studenten aanwezig waren die feedback gaven op de lesontwerpen. Bianca: “Zij noemden geregeld dat uit het lesontwerp het doel van de les niet duidelijk werd, waardoor ook de instructie onvoldoende helder was”. Op basis van die feedback passen de docenten hun lessen weer aan en volgt een derde bijeenkomst.
Moderne werkveld
“We zijn nog aan het vormgeven hoe de ondersteuning er vanuit het lectoraat op termijn uitziet", vertelt Bianca. “Hierbij wordt de onderwijskundige ingezette lijn voortgezet en blijven we investeren in de opgedane kennis en vaardigheden. Uiteindelijk is de docent verantwoordelijk voor het op afleveren van goede, nieuwe vakspecialisten, die de vaardigheden én attituden hebben om mee te gaan in dat moderne werkveld. Wij willen de docenten in laten zien dat zij de middelen hebben om de lessen werkend te maken.”