Menu
    English

    NRG-pack om pedagogische en didactische kennis expliciet te maken

    Samen werken aan de klimaatopgave energietransitie

    08 juli 2025

    Wat als de inhoudelijke kennis van docenten op orde is, maar pedagogische en didactische kennis onvoldoende expliciet aanwezig is? Leden van de expertisekring van het lectoraat Docentprofessionalisering en Blended Onderwijs (DBO) doen participatief actieonderzoek naar de ontwikkeling van pedagogische en didactische kennis bij docenten. In het Energietransitielab op de hogeschoollocatie RDM is deze kennis heel bruikbaar.

    Om docenten te ondersteunen met lesgeven binnen het lab, ontwikkelt het lectoraat DBO een NRG-pack. Dit bestaat uit kaarten met daarop werkvormen, die didactisch-pedagogisch onderbouwd zijn en die docenten kunnen gebruiken in hun onderwijsontwerp. Lector Ivo Vrouwe vertelt waarom: “Veel docenten komen uit de beroepspraktijk. Bij hen is de inhoud wel op orde, maar de pedagogische en didactische kennis is impliciet. Als al die inhoudelijke kennis daardoor onvoldoende overgebracht kan worden en in die mensen blijft zitten, dan kunnen we niet van elkaar leren en het Energietransitielab laten groeien”.  

    Pedagogical Content Knowledge (PCK) 

    Voor het ontwikkelen van de kaarten, doet Niek van den Bogert, lid van de expertisekring van het lectoraat DBO, onderzoek naar de manier van werken van de docenten. Hij identificeert pedagogisch-didactische vormen die zij onbewust inzetten om bijvoorbeeld studenten te activeren en kennis op te halen. Ivo: “Door die vormen te expliciteren, creëren we, naast content knowledge, ook een bewustzijn van de pedagogical knowledge. Het belang van dit zogenaamde PCK-model staat onder andere beschreven in de gedeelde kennisbasis, die we met de Expertisegroep Onderwijskwaliteit opleverden”. 

    Energietransitielab Hogeschool Rotterdam

    Time to job verkorten 

    Het Energietransitielab is niet voor niks de onderzoekscontext. In deze fysieke leeromgeving, gecreëerd op de hogeschoollocatie RDM, komen studenten, docenten en partners uit het werkveld samen om te werken aan de klimaatopgave energietransitie. Vanuit het Center of Expertise HRTech is Constant Staal betrokken: “In technische sectoren zien we een verminderde instroom van studenten, waardoor er in de komende jaren een tekort ontstaat van tienduizenden werknemers”. 

    “De meerwaarde van dit lab is dat je kunt uitzoomen en samen kunt kijken naar de ambitie die je hebt.”

    Hogeschool Rotterdam maakt samen met verschillende instituten, kenniscentra en een Center of Expertise deel uit van het samenwerkingsverband HCCE (zie kader), dat de opdracht heeft om de time to job te verkorten. Door de driehoek werken-innoveren-leren in te zetten, moeten studenten in kortere tijd worden opgeleid, worden docenten geprofessionaliseerd en vindt innovatie makkelijker én sneller plaats. “Door de druk die op de opgave staat, moet je de versnelling in,” zegt Constant. “De meerwaarde van dit lab is dat je kunt uitzoomen en samen kunt kijken naar de ambitie die je hebt”.  

    De Human Capital Coalitie Energietransitie (HCCE) bestaat uit regionale onderwijs- en kennisinstellingen, het Havenbedrijf, Gemeente Rotterdam en diverse bedrijven. Het doel is om de arbeidsmarkt een boost te geven. 

    Inloggen