Menu
  English

  Internet of Things 2022

  Powers of Ten

  11 april 2022

  Hogeschool Rotterdam organiseerde op vrijdag 8 april 2022 de 10e editie van de International Internet of Things Days in Het Nieuwe Instituut. Het thema dit jaar was "Powers of Ten".

  De 10e editie van de Internet of Things Day Rotterdam stond in het teken van de “Powers of Ten”, geïnspireerd op de korte film van Charles en Ray Eames uit 1977. De film begint met een shot van een vierkante meter in Florida en zoomt dan uit tot ver buiten de Melkweg. Dan zoomt hij weer in naar de vierkante meter en dan verder tot het binnenste van de onderdelen van atomen. 

  “Powers of Ten” verbeeldt het concept van systemen en hoe deze systemen onderling samenhangen en elkaar beïnvloeden. Dit principe voedt de achtergrond van de keynote van Derk Loorbach over het transformeren van de wereld richting een rechtvaardige en duurzame toekomst. Hij liet met name zien dat transities bestaan uit het omarmen van nieuwe houdingen en gedrag – én het loslaten van oude patronen. 

  “Powers of Ten” refereert aan de wetenschappelijke notatie, ook wel de exponentiele notatie genoemd. Een systeem om zeer grote en kleine getallen overzichtelijk op te schrijven. Een wiskundige knipoog naar de kansen en uitdagingen die er liggen om samen te werken in een exponentiële wereld. Het onderwerp dat centraal stond in het tweede deel van het plenaire programma. 

  “Powers of Ten” laat ook zien hoe in- en uitzoomen het perspectief op de wereld verandert. Aan deze verandering van perspectief onderwierpen zich drie collega’s die verschillende sessies buiten hun eigen discipline bezochten en in het laatste deel van de middag hun verwondering deelden en begrip en duiding zochten in deze transdisciplinaire ontmoetingen.

  Terugkijken? Bekijk hier het plenaire gedeelte terug, inclusief de foto's.