Menu Zoeken English

Lectorenplatform Circulaire Economie schrijft open brief aan formateur

Duurzame verdienmodellen
13 juni 2021

De komende regeer periode 2021-2015 is cruciaal om Nederland op het spoor te zetten van een duurzame en circulaire economie. Dat stelt het lectorenplatform Circulaire Economie samen met Het Groene Brein. Zij willen daarom dat concrete acties expliciet onderdeel worden van het regeerakkoord en schreven daarom een brief over duurzame verdienmodellen aan de formateur van het nieuwe kabinet.

Het platform en ondernemersnetwerk roepen op tot actie. Een nieuwe, duurzame en circulaire economie komt niet uitsluitend tot stand door plannen te maken, maar met name door concrete besluiten van burgers, ondernemingen en overheid in de aankomende periode. De circulaire economie zal groeien als het voor bedrijven rendabel is om circulair te ondernemen. Bedrijven die circulair willen ondernemen stuiten echter op belemmeringen.

“Financiering van circulaire businessmodellen is nog steeds erg complex”

Lector Finance & Business Innovation Maaike Lycklama à Nijeholt van Kenniscentrum Business Innovation is verbonden aan het lectorenplatform en medeopsteller van de brief. Zij stelt: “Financiering van circulaire businessmodellen is nog steeds erg complex. Dit komt o.a. doordat het voor financiers moeilijker is om het risico van deze nieuwe manier van ondernemen in te schatten. Hoe bepaal je bijvoorbeeld de restwaarden in deze nieuwe economie? Hierdoor hebben circulaire ondernemers het lastiger om hun nu nog relatief nieuwe businessmodellen van de grond te krijgen. In dit stadium zijn financiële impulsen en aangepast vernieuwd toezicht nodig om de circulaire economie echt los te trekken.”

Onderzoek belangrijk

Lector Circulaire Economie Koen Dittrich, eveneens lector bij het kenniscentrum en verbonden aan het lectorenplatform en pleitbezorger van de brief, beaamt dit. “Een impuls voor de circulaire economie en verder onderzoek op dit terrein zijn erg belangrijk om deze een versnelling te geven. Neem als voorbeeld de windenergie en zonnepanelen. In het begin was subsidie nodig om deze schone energiebronnen te stimuleren. Inmiddels draaien ze zonder subsidie en zijn ze zelfs goedkoper dan de fossiele energiebronnen. Dat is natuurlijk al helemaal het geval als je externe effecten meeneemt in de prijs van de fossiele energiebronnen, zoals het broeikaseffect door CO2 uitstoot.”

Regeerakkoord

De lectoren uit Lectorenplatform Circulaire Economie en Het Groene Brein bieden in hun brief het nieuwe kabinet vier concrete handvatten om tijdens de komende regeerperiode ondernemers te helpen hun duurzame ideeën om te zetten naar duurzame verdienmodellen. Zij benoemen de aangrijpingspunten: generieke financiële impulsen, de voorbeeldfunctie van de overheid, Europese samenwerking en bevordering van praktijkgericht onderzoek.

De brief aan de formateur is hier te lezen.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen