Ga direct naar de content

Hogeschool Rotterdam presenteert zijn onderzoeken

Dag van Praktijkgericht Onderzoek
30 september 2016

In een gevarieerd programma presenteerde Hogeschool Rotterdam op donderdag 22 september zijn opbrengsten van recent onderzoek. De dag had als thema ‘impact van onderzoek in onderwijs en praktijk’ en was georganiseerd door Kenniscentrum Zorginnovatie. Ook Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap was aanwezig en presenteerde zijn onderzoeken.

De Dag van Praktijkgericht Onderzoek werd geopend door Angelien Sanderman, lid College van Bestuur, Hogeschool Rotterdam en dr. Marleen Goumans, programmadirecteur Kenniscentrum Zorginnovatie. Daarna begon het plenaire gedeelte waarin allereerst het woord was voor dr. Robert Jan de Boer, professor Aviation Engineering bij Hogeschool van Amsterdam. Hij was uitgenodigd om meer te vertellen over zijn onderzoek en de impact dat deze heeft gehad in de luchtvaartsector. Vervolgens presenteerde Patricia Vuijk, Lector Publieke Zorg en Preventie voor Jeugd bij Kenniscentrum Zorginnovatie, het onderzoek Flow. Tom Egbers, bekend sportpresentator en journalist, nam de presentatie van de dag voor zijn rekening.

Na dit gezamenlijke deel konden de deelnemers kiezen welke inspiratiesessies zij wilden bezoeken. In drie rondes kregen lectoren en (docent)onderzoekers de mogelijkheid om hun onderzoeksproject te laten zien. Vanuit Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap verzorgden docentonderzoekers Jacqueline Jumelet samen met Christophe Van Puymbroeck een presentatie over hun onderzoek Minding My Own Business. Lector Maaike Lycklama à Nijeholt en docentonderzoeker Dea Knol vertelden in hun inspiratiesessie over de kenmerken van succesvolle crowdfunding campagnes.

Minding My Own Business

Jacqueline Jumelet is promovendus bij Instituut Bedrijfskunde en Christophe Van Puymbroeck is onderzoeker bij het RBS Research Platform. Samen gaven zij een presentatie over veerkracht en de uitdagingen en hindernissen van ondernemerschap. Zij lieten zien hoe zij zowel ondernemers als gemeentelijke organisaties en onderwijs proberen te betrekken in het onderzoek. Zo zijn vraagstukken van ondernemers verfilmd in videocasussen welke onder andere worden gebruikt in het onderwijs.

Succesvolle crowdfunding campagnes

Voor mkb-ondernemingen is het vaak moeilijk om de gewenste financiering te krijgen. Gebruikmaken van crowdfunding kan dan een aantrekkelijk perspectief zijn, maar ook daar komt veel bij kijken. Lycklama en Knol presenteren hoe Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap, docenten en studenten van de minor Finance & Accounting van Rotterdam Business School in samenwerking met crowdfunding platform Symbid een onderzoek hebben uitgevoerd naar de kenmerken van succesvolle crowd funding campagnes. In het najaar van 2015 is het onderzoeksrapport “Characteristics of Successful Crowdfunding Campaigns” dat gemaakt is door de studenten aangeboden aan Symbid. Ook leverde het onderzoeksteam een omvangrijk rapport op en wordt er gewerkt aan een artikel in een vaktijdschrift. Onder de aanwezigen was er veel enthousiasme over hoe men dankzij een fijne samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek met weinig financiële middelen deze impact kan bereiken.

Na de inspiratiesessies volgde een afsluitende plenaire sessie waarin dr. Lieteke van Vucht Tijssen, lid Algemeen Bestuur NVAO, in gesprek ging met de zaal over het belang van praktijkgericht onderzoek in het hbo-onderwijs. De Dag van Praktijkgericht Onderzoek werd afgesloten met een borrel met informatiemarkt. 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.