Menu
    English

    OOG op de Toekomst: bouwen aan brede welvaart in de stad

    Bij binnenkomst is de sfeer ontspannen. Studenten kletsen bij hun eigen stands, docenten en juryleden lopen nieuwsgierig van tafel naar tafel. Buiten is het boven de dertig graden, maar binnen bruist het van de ideeën. Het symposium is niet alleen het afsluitmoment van OOG op de Toekomst, maar ook het officiële beoordelingsmoment voor de 120 studenten die deze module volgden. Vandaag laten ze zien wat ze waard zijn.

    Brede welvaart in de praktijk

    Tijdens OOG op de Toekomst werkten studenten in multidisciplinaire teams aan echte vraagstukken uit verschillende steden. Twintig creatieve broedplaatsen en maakbedrijven stonden centraal. De kernvraag: hoe dragen deze plekken bij aan brede welvaart?

    In drie fases analyseerden de teams hun casus (verkenning), ontwikkelden ze een waardemodel om impact meetbaar te maken (value case) en sloten af met een manifest: een oproep aan de gemeente om actie te ondernemen.

    “Het project leerde studenten anders kijken naar waarde,” vertelt docent Madelène Munnik. “Niet alleen financieel, maar ook sociaal, ecologisch en cultureel.”

    Samenwerken over de grenzen van je vak

    De samenwerking tussen FM- en VGK-studenten vroeg om flexibiliteit. “Onze opleidingen werken zo verschillend,” vertelt Vincent, student Vastgoedkunde. “Bij FM ligt de focus meer op projecten, bij VGK op vakken en een andere manier van plannen en samenwerken. Het begin was best even wennen, maar door verwachtingen uit te spreken en afspraken te maken, kwamen we snel op één lijn.”

    Naast de verschillen in manier van werken ontdekten studenten ook inhoudelijke contrasten tussen de opleidingen. “Facility Management kijkt meer naar de gebruiker en Vastgoedkunde naar het grotere plaatje en investeringen,” legt Vera uit. “Juist door die perspectieven te combineren, zagen we hoe je samen écht impact kunt maken op de stad.”

    Ook voor docenten bood de samenwerking waardevolle inzichten. Zij zagen hoe de verschillen tussen FM en VGK uiteindelijk een kracht werden. “Het zette ons ook aan het denken,” zegt Madelène. “Wat willen we studenten eigenlijk meegeven binnen onze eigen opleidingen?”

    Dotslash Utrecht: een winnend advies

    De jury, bestaande uit docenten, directeur Robert van Ingen, lector Gert-Joost Peek, manager onderwijsinnovatie Ilona Plessius en andere vertegenwoordigers van het managementteam en de Academie van Bouwkunst, prees de groep die werkte aan de casus Dotslash Utrecht. Vincent en Vivian (Vastgoedkunde) en Bjorn, Danique, Vera en Ryan (Facility Management) gaven een doordacht advies om een tweede locatie te openen voor de succesvolle creatieve broedplaats.

    Juist door onze verschillende perspectieven kwamen we tot een sterker advies,” vertelt Vera. Ryan vult aan: “Het mooiste is dat je ziet hoe je samen écht verschil kunt maken voor de stad.

    De jury roemde de groep om hun sterke inhoudelijke lijn en inspirerende manifest. Hun advies was realistisch én visionair en bracht brede welvaart op overtuigende wijze onder de aandacht.

    Robert was zichtbaar trots: “Dit is precies waarom we OOG zijn gestart. We willen dat studenten al tijdens hun studie leren samenwerken aan ingewikkelde vraagstukken, mét andere disciplines. En dat is hier gelukt.”

    Voorbereid op de toekomst

    In lijn met de strategische agenda van de hogeschool is het de ambitie om de komende jaren binnen alle instituten opgavegericht onderwijs te ontwikkelen. Opgaven die je niet vanuit één opleiding kunt oplossen, maar waarvoor samenwerking over de grenzen van disciplines nodig is.

    OOG op de Toekomst is hier een mooi voorbeeld van. Studenten werken in multidisciplinaire teams aan complexe maatschappelijke vraagstukken. De casussen die zij onderzochten, komen voort uit twee lopende onderzoeken van de hogeschool: Maak ruimte voor werk (HR Tech) en Ruimte creëren voor creatieve ruimte (Creating 010). Zo ervaren studenten hoe actuele vraagstukken uit de praktijk, onderzoek en onderwijs elkaar versterken.

    Die aanpak vraagt om structuur, merkt lector Gert-Joost op: “De 3-fasen aanpak werkte goed. Het gaf studenten houvast bij een complex vraagstuk.”

    Ilona ziet kansen om het project verder te verdiepen: “We zouden studenten nog meer kunnen uitdagen om contact te zoeken met gebruikers en stakeholders. Zo krijgt hun advies nog meer impact.”

    Met een welverdiende lunch sloten studenten en docenten het symposium af. Vermoeid, maar voldaan. Wie vandaag door de zaal liep, zag het met eigen ogen: deze generatie bouwt verder dan stenen, zij bouwen aan een gezonde, inclusieve en duurzame stad.

    11 juli 2025

    Inloggen