Menu English

“Hier krijg ik de kans om te groeien”

Nieuwe medewerkers vertellen over hun keuze voor Hogeschool Rotterdam

17 december 2019

Wat een korporaal bij de marine, een onderzoeker, technical security officer, analist in een ziekenhuis en projectmanager in de bouw met elkaar gemeen hebben? Allen zijn ze in 2019 bij Hogeschool Rotterdam gaan werken. Sommigen van hen moesten eerst hun vooroordelen over het werken in het onderwijs overwinnen, maar ze waren snel helemaal om. “Ik voel me de juiste man op de juiste plek”.

Hogeschool Rotterdam wist dit jaar tot nu toe 250 vacante formatieplaatsen in te vullen, waarvan 150 met docenten. Een enorme prestatie, gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Wat maakt de hogeschool zo gewild als werkgever?

Jan de Nijs (60) werkte als onderzoeker bij verschillende universiteiten, KPN Telecom en uiteindelijk bij TNO. Eerder dit jaar maakt hij de overstap naar de opleiding Automotive van Hogeschool Rotterdam. Net als zijn nieuwe collega Vincent Maas kreeg ook De Nijs een belletje van de recruiter die in zijn CV had ontdekt dat hij bij TNO bezig was naar onderzoek van gedrag bij verkeerslichten. Het linkje naar automotive was gelegd. Automotive? De Nijs moest er een weekje over nadenken. De Nijs: “Daarna ging ik babbelen met de onderwijsmanager op locatie RDM en ik was meteen om.”

Na tien jaar varen op zee met de Marine zocht Vincent Maas (36), als vader van drie jonge kinderen, een baan waarbij hij niet zeven maanden per jaar van huis was. “Ik heb nog voor een energieleverancier gewerkt. Gouden bergen en een auto van de zaak. Maar in die auto voelde ik mij ontzettend alleen.” Nu begeleidt hij als instructeur studenten bij Elektrotechniek.

Het onderwijs bleef trekken

Een andere zij-instromer, Daan van Beekum (37) reageerde aanvankelijk op een open oproep van het Instituut voor Engineering en Applied Science van de hogeschool om docent te worden in de techniek. Van Beekum werkte al tien jaar als adviseur/projectleider in de bouwsector. Maar het onderwijs bleef trekken. Hij gaf altijd al trainingen in het bedrijfsleven en af en toe een gastcollege risicomanagement bij Hogeschool Rotterdam. Zo hield hij contact met de hogeschool. Toen hij een open oproep voor techniekdocenten zag, solliciteerde hij zonder te twijfelen. Een eerste sollicitatie bij Civiele Techniek kwam niet rond, maar een recruiter van de hogeschool koppelde hem met succes aan een andere opleiding, Bouwkunde.

Oud-marinekorporaal Vincent Maas aan het werk met studenten Elektrotechniek

Die recruiter is Jean-Paul Weber, die zelf begin 2019 aantrad bij de hogeschool om de vacatures bij technische opleidingen op te vullen. “Ik heb er voor gezorgd dat ik alle sollicitaties binnen de hogeschool te zien kreeg. Mensen die worden afgewezen voor een functie, zijn vaak op een andere plek wel een versterking”, vertelt hij. Weber, die voor een uitzendbureau werkte, koos zelf ook bewust voor de hogeschool. “Het is leuk en dankbaar om docenten te mogen werven. Bij het uitzendbureau golden vaak doelen op korte termijn. Of iemand er drie maanden later nog zat, werd niet bekeken.” Ook niet onbelangrijk voor Weber was het enthousiasme bij de directeuren voor wie hij nu werkt. “Ze zorgden ervoor dat ik mij puur op het netwerken kon richten door mij bijvoorbeeld administratieve rompslomp uit handen te nemen.”

Onderwijs en onderzoek combineren

Hanin Al-Khakany (25, foto) solliciteerde op de functie van docent Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en werd na een sollicitatieprocedure uit meerdere kandidaten gekozen. Zij haalde de Master Biofarmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden, ging na haar studie daar een jaar aan de slag als begeleider en docent en switchte vervolgens naar het Haga Ziekenhuis in Den Haag.

Al-Khakany: ‘’In het ziekenhuis waren mijn werkzaamheden vooral routinematige zonder diepgang en afwisseling. Het onderwijs is daarentegen dynamisch en ik ben altijd enthousiast geraakt van onderwijs en onderzoek. Deze twee domeinen zijn fantastisch te combineren hier op de hogeschool. En dan ook nog precies in mijn vakgebied, mooier kan ik het niet krijgen!”   

Voor technical security officer Rik Gouw (30) is de hogeschool zijn allereerste echte werkgever. Voor hij na zijn mbo doorstroomde naar Hogeschool Utrecht werkte hij vier jaar in onder andere computerwinkels en de zorg, deed vervolgens de minor Security bij Hogeschool Rotterdam en studeerde vervolgens hier af. “Ik mocht gelijk in dienst komen. Een droom, want security is mijn grootste interesse en dan ook nog meteen als senior in een coördinerende functie.”

Verkeerd beeld

Opvallend is dat bij veel nieuwe werknemers voor het solliciteren bij Hogeschool Rotterdam secundaire arbeidsvoorwaarden, betrouwbaarheid en woon-werkafstand belangrijke factoren waren, maar dat ze allemaal binnen de kortste keren de inspirerende dynamiek van het hoger onderwijs omarmden.

Maas én De Nijs hadden, zeggen ze, een ‘totaal verkeerd beeld’ van het werken in het hoger onderwijs. Maas: “Ik dacht aan volle college- of klaslokalen. Met allemaal theorie.” De Nijs, die voor hij op de TU Technische Natuurkunde ging studeren eerst de HTS in Dordrecht doorliep, nam zijn eigen ervaringen mee van saaie en moeilijke theorie. “Ik heb nu na die paar maanden binnen het hbo al een idee om meer praktijk te bouwen rondom intelligente auto’s.”

Hanin Al-Khakany koos voor Rotterdam, omdat zij deze stad de meest diverse vindt van Nederland. "Met mijn waardevolle ervaringen en opgedane kennis probeer ik voor anderen van meerwaarde te zijn en studenten te inspireren om je dromen waar te maken, ongeacht je achtergrond en dat maakt Rotterdam voor mij de ideale plek om dat te laten zien.” 

Groeimogelijkheden

Maas ziet nog een lange toekomst voor zich in het onderwijs. Maas: “Bij de Marine was geen groei mogelijk. Dat is toch wel het nadeel van het leger. Ze willen je ‘binnen’ houden en bieden geen diploma’s met civiel effect. Hier krijg ik de kans om te groeien naar docent. Daar krijg ik ruim de kans toe, in september 2020 gaan we dat traject uitzetten. Eerst maar settelen.” Van Beekum en starter Gouw vinden het belangrijk dat ze bij de hogeschool de tijd krijgen om te groeien.

Of de nieuwe medewerkers Hogeschool Rotterdam ook zouden aanbevelen aan vrienden en kennissen? Gouw (foto) voelt zich al helemaal betrokken bij de hogeschool. Binnenkort mag hij zelfs al mee naar een Capture The Flag evenement van SURF, een game met alle hogescholen en universiteiten over hacken waar de hogeschool met een team ict’ers aan meedoet. Gouw: “Dat voelt als erkenning. En, ik ben nog steeds als begeleider betrokken bij de minor Security die ik dus zelf heb gedaan. Ja, ik voel mij thuis en zou de hogeschool zeker aanraden.”