Menu
    English

    Dit was de Dag van de Toekomstmakers: Smart & Social Fest 2025

    Hét kennisevent over de digitale transitie van Hogeschool Rotterdam. Dat is hoe je de Dag van de Toekomstmakers: Smart & Social Fest 2025 mag noemen. En vlak voor Pasen vond ‘ie plaats in een goedgevuld Keilepand op M4H. Op deze dag vol keynotes en inspirerende interactieve break-out sessies stond de vraag centraal hoe we als individu en professional kunnen bijdragen aan een toekomst waarin digitale innovaties de mens, onze maatschappij en onze leefomgeving vooruit helpen.

    Het draait vooral om samen, samen, samenwerken

    Als Hogeschool Rotterdam werken we aan vier maatschappelijke opgaven. Naast ‘Duurzame delta’, ‘Toekomstbestendige economie’ en ‘Vitale gemeenschap’ is dat ‘Slimme en social stad’. Deze Dag van de Toekomstmakers: Smart & Social Fest 2025 stond in het teken van die laatste. We benutten de dag om aan de ongeveer vierhonderd bezoekers te vertellen hoe we samen aan een slimme en sociale stad kunnen bouwen. Het draait daarbij vooral om ‘samen, samen, samenwerken’, zoals Hanneke Reuling (lid College van Bestuur Hogeschool Rotterdam) het tijdens de opening noemde.

    ‘’We kunnen ons somber laten maken over alle dreigingen die er vandaag de dag zijn’’, vertelde ze. ‘’Maar daar zijn wij niet zo van, bij Hogeschool Rotterdam. Wij noemen onze studenten niet voor niets Toekomstmakers en zien hen als degenen die handen en voeten kunnen geven aan deze transitie. Het is aan ons om studenten daar goed voor uit te rusten. Hetzelfde geldt voor onze onderzoekers. Zij zijn er niet om problemen weg te praten, maar om ze aan te pakken. Met elkaar.’’

    Ze besloot haar opening met twee wensen voor de bezoekers: dat ze geïnspireerd raken en zich meer bewust worden van de kansen die deze tijd van digitalisering ook met zich meebrengt. ‘’Daarnaast hoop ik dat jullie gaan netwerken. Zoek maatjes, verbind en kijk wat je van elkaar kunt leren.’’

    Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie van de Dag van de Toekomstmakers!

    Zelf nadenken over onze publieke waarden

    Hoe overleeft de democratie na de machtsgreep door grote techbedrijven en de confrontatie met het Amerika onder Trump? Op die vraag gaf Marietje Schaake (internet- en privacy expert en auteur van het boek De Tech Coup) antwoord in haar keynote. Ze hield een vurig betoog om de macht van Amerikaanse techbedrijven in te perken door Europese tegenhangers te ontwikkelen. Om zo economisch tegenwicht te bieden, maar ook de Europese veiligheid te verstevigen en zelf na te kunnen denken over onze publieke waarden.

    Schaake kreeg ook nog meerdere vragen uit de zaal. Bijvoorbeeld: zouden we minder techniek moeten gebruiken in het onderwijs? ‘’Het blind varen op AI wat studenten doen, is een probleem’’, antwoordde Schaake. ‘’Niet alleen omdat generatieve AI soms onzin oplevert, maar ook omdat de capaciteit van studenten niet goed getest wordt. ‘Brainrot’ is niet voor niks het woord van het jaar 2024. Studenten krijgen al stress als ze een boek moeten lezen. Ik heb op school wél leren lezen. Maar zij vragen aan AI: wat staat er in dat boek? Dat maken ze dan mooier en leveren ze in. Ik denk dat we allemaal veel kritischer moeten nadenken over de risico’s van techniek. Dus minder techniek in het onderwijs? Goed idee!’’

    Marietje SchaakeMarietje Schaake: 'Minder techniek in het onderwijs? Goed idee.' Foto: Levien Willemse 

    Behandeld als consument in plaats van burger

    Hogeschool Rotterdam-lector Paul Rutten presenteerde het onderzoek ‘Digital Society and the Quality of Urban Space’, dat hij in samenwerking met Hogeschool van Amsterdam heeft gedaan. Het laat zien dat digitale platforms (vaak in handen van grote techbedrijven) stedelingen vooral behandelen als consument, niet als burger. Een betrokken burger voelt zich eigenaar van zijn stad, denkt mee over beleid, zet zich in voor zijn buurt en draagt bij aan het gemeenschappelijk belang. Een consument daarentegen zoekt vooral gemak, snelheid en persoonlijke service.

    Het gevolg van deze ontwikkeling is minder sociale samenhang, meer anonieme ontmoetingen, een verzwakte democratische cultuur en groeiende ongelijkheid. De stad verandert in een ‘optelsom van diensten’, waarbij bewoners steeds meer náást elkaar leven, in plaats van mét elkaar. ‘’De stad is meer dan een marktplaats,” zei Rutten. ‘’Het is een gemeenschap. Met elkaar maak je een leefbare stad.”

    Overzicht van de plenaire zaalFoto: Levien Willemse

    Afscheid van een boegbeeld

    Paul Rutten stond tijdens de Dag van de Toekomstmakers voor het laatst als lector op het podium: hij gaat na dertien jaar met pensioen. Hogeschool Rotterdam collegelid Hanneke Reuling bedankte hem hartelijk: ‘’Als je lector wordt, krijg je een lectoraatrede waarin we als hogeschool zeggen: de lectoren zijn de boegbeelden van ons onderzoek en de ambassadeurs van Hogeschool Rotterdam als kennisinstelling. De rol van boegbeeld heb jij meer dan waargemaakt. We zijn trots dat we van je hebben mogen genieten.’’ De enigszins overrompelde Rutte noemde zijn tijd op Hogeschool Rotterdam een ‘geweldige tijd’ en roemt de kansen die de hogeschool haar medewerkers biedt om te excelleren.

    Lector Paul Rutten neemt afscheidHogeschool Rotterdam-lector Paul Rutten. Foto: Levien Willemse

    65-plussers verspreiden veel meer desinformatie

    Terug naar de Dag van de Toekomstmakers. Want achter de laatste keynote van de dag stond de naam van Rudy van Belkom (directeur Stichting Toekomstbeeld der Techniek). Zijn betoog had als titel ‘Een hoopvolle toekomst met AI’ en hij is zelf ook hoopvol.’’Ik zie wel wat problemen, maar ik zie ook lichtpunten en ik zal proberen uit te leggen hoe jij die lichtpunten ook kan zien.’’ Hij gaf voorbeelden van jongeren die kritischer met AI omgaan dan wordt gedacht. De vraag die hij daarbij stelde was: moeten wij studenten mediawijs maken of zij ons? ‘’En bedenk daarbij dat 65-plussers veel meer desinformatie verspreiden op social media dan jongeren.”

    Na afloop van Rudy’s betoog vroeg iemand uit de zaal: wat moeten we in het onderwijs met ChatGPT? Rudy: ‘’Ik heb een keer een stuk geschreven waarvan de essentie is: ChatGPT maakt het onderwijs niet kapot, maar laat zien wat de barsten zijn. Het laat zien wat er al stuk was. Het is gewoon een chatbot. En als die een huiswerkopdracht kan uitvoeren, moeten we beter over onze huiswerkopdrachten nadenken. Waarom laten we studenten niet de uitkomsten van de chatbot analyseren?’’

    Keynote Rudy van BelkomRudy van Belkom: 'Moeten wij studenten mediawijs maken of zij ons?' Foto: Levien Willemse

    Dagelijks over deze onderwerpen praten

    Het afsluitende woord van de dag kwam van Heleen Elferink (aanvoerder van de maatschappelijke opgave Slimme & sociale stad bij Hogeschool Rotterdam). ‘’Ik vind het mooi dat we gedurende de dag steeds wat meer naar onze eigen stad en omgeving gekomen zijn. En het verhaal van Rudy, die ons verplicht om hoop te hebben, sluit daar mooi bij aan. In de break-out sessies vonden mooie ontmoetingen plaats. We plannen een nieuwe editie van Smart & Social Fest voor volgend jaar, maar laten we niet slechts één keer per jaar over deze onderwerpen praten. Laten we het iedere dag doen!''

    Een laatste vraag uit de zaalFoto: Levien Willemse

    Over de Dag van de Toekomstmakers

    De Dag van de Toekomstmakers is een initiatief van Hogeschool Rotterdam en komt tot stand door een samenwerking tussen de kenniscentra, Centres of Expertise en onderwijsinstituten van Hogeschool Rotterdam en diverse praktijkpartners. De dag heeft als doel om kennis over de huidige transitieopgaven toegankelijk te maken voor een breed publiek en met elkaar te bouwen aan een leefbare toekomst. 

    Op donderdag 17 april 2025 stond de Dag van de Toekomstmakers: Smart & Social Fest in het teken van de transitieopgave Slimme en sociale stad. De dag kwam tot stand in samenwerking met Gemeente Rotterdam en het Netwerk Digitale Inclusie.

    Als toekomstmakers bedenken studenten, docenten en onderzoekers van Hogeschool Rotterdam samen met de beroepspraktijk direct toepasbare oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Benieuwd naar inzichten vanuit ons praktijkgericht onderzoek en onderwijs? Slimme en sociale stad - Hogeschool Rotterdam.