Menu English

De EAIE komt naar Rotterdam

22 september 2022

Vorige week vond in Barcelona de 32e editie van de EAIE (European Association for International Education) plaats. De 6300 bezoekers uit meer dan 90 landen tonen aan dat dit evenement thuishoort in de grootste steden van de wereld. Geen wonder dat ze Rotterdam kozen als hun volgende bestemming.

In 2017 kwamen Hogeschool Rotterdam, de Erasmus universiteit, gemeente Rotterdam, InHolland, Codarts en Thomas More samen om de werkgroep Hoger onderwijs Rotterdam te vormen. Internationalisering stond hoog op de agenda en het binnenhalen van de EAIE paste precies in dat straatje. ‘’De EAIE geeft ons een geweldige kans om de stad, ons onderwijs en onze locaties te presenteren aan de wereld’’, zegt CoIA-manager Enny Kraaijveld. ‘’Samen maakten we een mooi bidbook waarin we onze instellingen en de stad lieten zien. Begin 2019 hoorden we dat hadden gewonnen, maar we mochten niks zeggen. Pas in juni van dit jaar kregen we toestemming om het te delen met de wereld.’’

EAIE houdt zich bezig met de internationalisering van onderwijs en stimuleert kennisdeling vanuit hun netwerk. In eerste instantie richtten ze zich op Europa, maar inmiddels krijgen ze bezoekers van alle continenten. De conferentie brengt onderwijsinstanties uit verschillende landen samen op een hele efficiënte en effectieve manier. Je vindt er onder andere workshops, presentaties en netwerkevenementen.

Internationaal opleiden als plicht

Enny werd in 2014 manager van het centre of international affairs (CoIA). Jaarlijks begeleidt CoIA ongeveer zeven- tot achthonderd studenten die een buitenlandse ervaring willen opdoen via een stage of minor in het buitenland. Een groot deel daarvan vraagt via het CoIA een Erasmusbeurs aan. Daarnaast ontfermen ze zich ook over de ongeveer vierhonderd buitenlandse studenten die elk jaar een korte periode aan Hogeschool Rotterdam studeren en de nog eens vierhonderd die een volledige opleiding volgen.

‘’Diversiteit zit in de genen van Rotterdam. Met onze 170 verschillende nationaliteiten, de haven en onze handel is internationalisering onderdeel van onze identiteit. Daarom leidt de hogeschool onze studenten op als global citizens. Studenten die in het buitenland stage lopen of er een periode studeren, doen ervaring en competenties op die werkgevers heel erg waarderen. Door te leren, werken en wonen in een andere omgeving en cultuur worden ze flexibeler en veerkrachtiger. De studenten die in Nederland blijven kunnen deze competenties aanleren door de activiteiten binnen de opleidingen via internationalisation@home. Om die redenen hebben we ongeveer 450 partnercontracten over de hele wereld en maken we deel uit van het Erasmus programma van de EU waarmee onze studenten subsidie kunnen krijgen. Allemaal om internationalisering mogelijk te maken.’’

EAIE Rotterdam 2023

Via de haven verbindt Rotterdam mensen en ideeën met elkaar. Daarom koos de EAIE voor het thema: connecting currents. Het evenement vindt plaats van 26 tot en met 29 september in Ahoy. Aanmelden kan vanaf mei 2023. Houd de site in de gaten voor meer informatie.

Bekijk hier de highlights van EAIE Barcelona:

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen