Menu English

Blog Dag van de stad

Blog door Ron van Duin
28 april 2019

Als we ons beseffen dat ongeveer 56 % van de wereldbevolking in een stad leeft en als we de prognoses mogen geloven dan zal dit percentage kunnen groeien naar bijna 70% in 2050. Als we naar Rotterdam kijken, dan zou je dat misschien ook niet direct verwachten, maar met de veel nieuwe hoogbouw, zoals de Zalmtoren, en het naar elkaar groeien van de aanliggende gemeentes zoals Zevenhuizen, Capelle a/d IJssel, Berkel Rodenrijs, Bergschenhoek en Barendrecht, groeit het stedelijk conglomeraat ook hier zeer snel.

Als puber reed ik op mijn fiets van Ommoord, via Oud Verlaat, naar Nieuwerkerk a/d IJssel door de weilanden over de Wollefoppenweg om daar in de vroege morgen tomaten te plukken. Als je daar nu rijdt, kom je allemaal nieuwbouw tegen waarbij zelfs de metro een eindpunt heeft heel dicht tegen het centrum van Zevenhuizen aan. Hoezeer illustreert dit duidelijk de stedelijke verdichting.

De groei van de steden neemt natuurlijk ook een enorme transportvraag met zich mee voor alle voorzieningen die wij graag wensen te zien zoals winkels, scholen, gezondheidscentra, bioscopen en horecagelegenheden. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze gebieden goed ontsloten kunnen worden met openbaar vervoer voorzieningen en goede verbindingen naar ons wegennet om naar ons werk te kunnen gaan. De vraag om ruimte wordt feitelijk als maar groter.