Menu English

Ontmoeting 70 | HR excelleert op internationale case competitie

Ron Bormans stelt zijn blog deze keer ter beschikking aan Hans van Oudheusden, docent bij het Instituut voor Financieel Management, die verslag doet van de internationale case competitie NIBS die tussen 28 februari en 5 maart in Texas werd gehouden. Het team van Hogeschool Rotterdam werd daar derde, van de 16 deelnemers uit de hele wereld.

Noem dat maar eens "Het sprookje is uit...". Een team van studenten van Hogeschool Rotterdam schopt het tot de halve finale en wordt uiteindelijk derde. In een competitie waarin studententeams uit de hele wereld de strijd met elkaar aan binden. Het vindt plaats in het kader van het Network of International Business Schools (NIBS). Aangemoedigd, uitgedaagd, gestimuleerd, getroost door docenten die de studenten uitdagen zichzelf te overtreffen. Een van onze collega's, Gerard van der Star, doet dat zo goed dat hij uiteindelijk een enorme bokaal (zo doen Amerikanen dat) mee naar huis neemt: derde plek wat betreft de Most Inspiring Coach Award. 

Een andere collega, Hans van Oudheusden, houdt het thuisfront voortdurend op de hoogte van de belevenissen van onze studenten. Zijn mails zijn te mooi om alleen binnen de hogeschool te delen. Ongecorrigeerd staan ze hier onder op een rij. Als een eerbetoon aan onze studenten, als een eerbetoon aan hoe mooi onderwijs kan zijn. Ik durf te beweren dat deze studenten deze ervaring nooit meer vergeten. Als een aanmoediging in de richting van onze docenten en studenten: zoek het onbekende op en zeg nooit dat iets niet kan. 

En als een aankondiging. Als we in het najaar van 2017 het nieuwe gebouw voor onze economische opleidingen gaan openen, samen met het lanceren van onze vernieuwde Business School (RBS 2.0) gaat dat hopelijk gepaard met een vergelijkbare competitie in Nederland in datzelfde gebouw. En het zou mooi zijn als nu al heel veel verschillende teams gevormd gaan worden, teams die onderling gaan uitmaken wie er voor gaat zorgen dat we hier in Rotterdam in 2017 de finale gaan halen. En dat we dan.......


Het NIBS-team met docent-coach Gerard van der Star 

Een onvervalste Holland - Duitsland

Na business case competitions in Leuven, Vermont en Florida gaat Hogeschool Rotterdam in de komende week opnieuw de strijd aan. Deze competitie wordt georganiseerd door het wereldwijde Network of International Business Schools (NIBS), waarvan HR een prominent lid is. Gastheer is de St Mary’s University in Texas. Onze studenten zijn Sheila Kap (Bedrijfseconomie), Roderick Vos (International Business and Management Studies), Nicholas Smeele (Sport, Marketing en Management) en Bram van Walstijn (Bedrijfseconomie). Net als de andere teams hebben ook zij maandenlang getraind. Vele business problemen zijn vanuit allerlei perspectieven benaderd en opgelost. Maar nu wordt het echt …

Een bus brengt ons op zondagmiddag naar de universiteit. Bram, Sheila, Roderick en Nicholas kijken hun ogen uit. Teams uit de hele wereld (Canada, VS, Duitsland, China, Peru, Finland, Denemarken, Engeland en Nederland) stromen het auditorium binnen. Speeches van de president van de universiteit en andere notabelen volgen. En dan de loting! Net als bij het WK voetbal zijn er poules van steeds 4 teams; later in de week volgen dan de kwartfinales, de halve finales en de finale.

De balletjes met de nummers liggen onder echte Texaanse cowboy-hoeden. Sheila representeert Rotterdam en pakt een balletje. Nu wordt het spannend … Rotterdam wordt ingedeeld bij Shantou (China), Leeds (Engeland) en – ja hoor – Heilbronn. Een echte Holland – Duitsland, meteen morgenochtend!

En aan het einde zijn het toch weer de Duitsers die winnen

Na vier uur zwoegen komen Sheila Kap (BE), Nicholas Smeele (SMM), Bram van Walstijn (BE) en Roderick Vos (IBMS) de Presentation Room binnen. Ze zijn gespannen. De case is dan ook geen gemakkelijke. Artecola is een groot Braziliaans bedrijf met vijf divisies: Shoes, Automotive, Packaging, Paper en Personal Protection. Deze divisies leveren 'adhesives, rolled steel and engineering plastics to industry, retail and civil construction'. Van een klein familiebedrijf is Artecola inmiddels uitgegroeid tot een grote speler op de Zuid-Amerikaanse markt. Maar het begint marktaandeel te verliezen. Wat te doen? Zijn er ook markten buiten Zuid-Amerika geschikt? En met name op Finance en HR gebied zijn er nogal wat issues; de reserves nemen af en de schulden toe.

Roderick, Bram, Nicholas en Sheila beginnen aan de presentatie. Het is duidelijk dat onze studenten niet gewend zijn om onder een dergelijke druk te presenteren. Vier 'judges' luisteren aandachtig. De analyse is vrij dun, maar gelukkig is de oplossing overtuigender: uitbreiding naar China waar Artecola al contacten heeft. Onze studenten komen steeds beter op gang. Er volgt een actieplan met ook aandacht voor cross-culturele issues. Met een aantal financiële prognoses wordt de presentatie afgesloten. De Questions & Answers ronde gaat redelijk. Maar is het genoeg?

De studenten uit Heilbronn komen met een vergelijkbare oplossing, maar besteden meer aandacht aan de interne (re-)organisatie op de thuismarkt. Nu is het afwachten geblazen. Na de feedback sessies volgt de score. Duitsland wint met een neuslengte verschil; 6 - 5. In de andere wedstrijd in de poule verslaan de Engelsen de Chinezen met 7 – 4. Dus alles zit nog heel dicht bij elkaar, gelukkig. Morgen volgt China …

Rotterdam moet de Engelsen verslaan

Schneider Electric in India verkoopt ‘Power Backup Products'. Als bij datacentra, vliegvelden of ziekenhuizen de stroom uitvalt, zorgt Schneider Electric voor noodstroom. De vraag is nu of ze hun markt niet moeten uitbreiden naar andere sectoren zoals huizen en verlichting. Een totaal andere markt! En als ze dat doen, moet Schneider Electric dan 'in house' fabriceren of is het beter een bestaand bedrijf over te nemen? En wat kost dat dan? En levert het wel de benodigde synergie-voordelen op? Tal van commerciële en vooral bedrijfseconomische vragen.

Sheila, Bram, Nicholas en Roderick gaan vliegend van start. Wow, wat een presentatie! Niet te geloven wat die gasten in vier uur gepresteerd hebben. Ze hebben de key issues goed te pakken, ze analyseren de klant, de B-to-C en B-to-B markt in India, de mogelijke overnamekandidaten en eventuele synergievoordelen prima. Ze kiezen een bepaalde strategie voor de korte en lange termijn en werken die goed uit. De jury heeft goed geluisterd en stelt veel kritische vragen. Vooral over de relatie tussen 'growth and sales' breekt men zich het hoofd. En inderdaad heeft het team daar een en ander uit te leggen. Dat zal ons toch niet de wedstrijd kosten?

Tijdens de feedbacksessie krijgt Rotterdam gelukkig veel positief commentaar: “Great story and you covered a lot of areas in depth”. Daarna wordt het team uit China uitgenodigd en krijgen we in een gezamenlijke sessie de score te horen… “7 – 4 for Rotterdam”. Yes! Duitsland heeft Engeland verslagen met 6 – 5, dus nu gaan er 3 teams aan de leiding met 12 punten: Heilbronn, Leeds en Rotterdam. Eén ding is nu duidelijk: Roderick, Bram, Nicholas en Sheila moeten morgen de Engelsen verslaan om door te dringen tot de kwartfinales.

Breaking: Hogeschool Rotterdam aan de leiding

Het is nog donker als de bussen om kwart over zes naar de universiteitscampus vertrekken. Alle studenten zijn stil; vandaag is het erop of eronder. Ze weten het nog niet, maar straks moeten ze Ray Biyani, de Managing Director van Microsoft IT India (MSIT), adviseren. MSIT speelt een belangrijke rol binnen het totale bedrijf, vooral als het op testen van nieuwe producten aankomt. Maar MSIT voelt zich ondergewaardeerd en de communicatie binnen India en met het hoofdkantoor in Redmond verloopt niet goed. “We need to start thinking of India as a talent hub for Microsoft IT, not just as source of cheap labor”. Maar kan India dat wel, en past het in het plaatje van Microsoft als geheel? Strategie, organisatie en HR zijn 'key' in deze laatste groepsmatch.

Sheila, Bram, Roderick en Nicholas gaan als tweede team naar binnen; Leeds is net naar buiten gekomen. Bram opent en er volgt een vlotte en gedegen analyse. De oplossing die ze kiezen is gewaagd, maar wel tamelijk gebruikelijk in de IT-sector: het vormen van 'tribes', flexibele en multi-functionele teams die op verschillende projecten kunnen worden ingezet. Het klinkt overtuigend, maar in de Questions & Answers wordt Sheila, Roderick, Nicholas en Bram het vuur na aan de schenen gelegd. Ze hebben niet op alle vragen een overtuigend antwoord.

Ook de feedback is behoorlijk kritisch, maar… gelukkig gaan de juryleden helemaal mee in de oplossing. De uitslag is 7 – 4 voor Rotterdam!!! Roderick, Bram, Sheila en Nicholas staan in de kwartfinale. Yes, de ontlading is enorm; ze gaan helemaal uit hun dak. Maar er is weinig tijd om te vieren. Vanmiddag al is de volgende match. Tegenstander is Vermont, een enorm sterk team. Deze dag kan echter niet meer stuk.

More Breaking: Rotterdam schopt het tot de halve finale

In 2003 opende Nestlé een ‘ice cream factory’ in Havana, een joint venture met de Cubaanse overheid. Sindsdien zijn de ontwikkelingen snel gegaan. De relatie tussen Havana en Washington is aan het normaliseren en Amerikaanse bedrijven staan in de rij om te investeren. Nestlé moet nu snel handelen. Op welk type klant moet Nestlé zich richten? Hoe zit het met de 'revenue growth and earned profits' tot nu toe? Een herwaardering van de Cubaanse munt, het opheffen van het handelsembargo… uitdagingen genoeg. Welke strategie moet Nestlé kiezen? Sheila, Nicholas, Roderick en Bram kunnen aan de bak.

Hun analyse van de key issues is goed. Je ziet nu duidelijk dat de maandenlange trainingen hun vruchten beginnen af te werpen. Ook de alternatieven die ze aan Nestlé aanreiken, zijn helder. Ze kiezen echter voor een alternatief waarbij je vraagtekens kunt zetten. Ze zetten in op ‘Eduardo’, de gemiddelde Cubaan en laten op hem een marketingstrategie los. Ze vergeten echter dat de samenvoeging van de twee Cubaanse munten, een officiële met een belachelijk hoge koers en een officieuze met een reële koers, boven de markt hangt. Dan zal de koers volledig in elkaar zakken en is nog maar de vraag of Eduardo wel het geld heeft om een ijsje voor zijn gezin te kopen. En ja hoor, de jury begint daarover. De 'bottom line' is natuurlijk 'return on investment. Bram stapt snel naar voren en zegt dat ze daar nog naar zullen kijken en anders overstappen op het ‘contingency plan’. Heel slim. Behoorlijk uitgeput staan Sheila, Roderick, Bram en Nicholas later weer buiten. Acht uur presteren op de toppen van je kunnen hakt erin.

Maar dan blijkt dat Vermont voor een wel heel drastische strategie heeft gekozen: stoppen met alle activiteiten in Cuba. En dat gaat de jury veel te ver. Het ‘currency issue’ wordt Rotterdam vergeven, men is juist onder de indruk van de analyses, alle ideeën en de presentatie als team. Veel lof voor Rotterdam! We winnen met 6.5 tegen 4.5. Nicholas, Bram, Roderick en Sheila schrijven historie. Nog nooit kwam een HR-team zo ver. En ik heb Gerard, de coach, nog nooit zo uit zijn dak zien gaan!

In de halve finale wacht de University of Carleton, Ottawa.

Het sprookje is uit.....

Om 6.45 uur zitten Sheila, Roderick, Bram en Nicholas al in de 'preparation room'. Tjonge, wat is dit spannend. Uitgerekend Carleton University uit Canada is de tegenstander, een key partner van IFM. Ze hebben zelfs meegeholpen bij het opzetten van een 'international case-based semester' dat op 1 september van start zal gaan. Maar nu willen we maar één ding: van hen winnen!

Mun Leong, CEO van vastgoedmaatschappij CapitaLand in Singapore, gaat met pensioen en wordt opgevolgd door Ming Yan. CapitaLand staat er goed voor, maar de prijs van het aandeel is sinds 2007 wel flink gekelderd. De vraag is of de strategie nog wel klopt. Men richt zich inmiddels op meer markten dan alleen de 'core markets' Singapore, China en Australië. Die leveren echter weinig op. Maar focus op China – met de 'property bubble' – en Singapore – 'very high property prices' – is riskant. Ook zijn er vragen over de 'human capital strategy', omdat de dominantie van Singapore-managers binnen CapitaLand het doorgroeien van lokale managers in het buitenland verhindert. Het is een uiterst lastige case met vooral veel financiële facetten. De vraag is of Roderick, Sheila, Bram en Nicholas hiervan een goede chocolade weten te maken.

Carleton zet alle kaarten op Japan en trekt zich terug uit Australië. Rotterdam verkoopt bezit in China en gebruikt dat kapitaal om te investeren in nieuwe markten. Onze studenten waren de hele week al goed, maar nu overtreffen ze zichzelf. Dit is echt geweldig! Na afloop zijn alle aanwezigen het erover eens dat het een 'close call' zal worden. De jury is kritisch over beide oplossingen. Ze vinden dat Nicholas, Bram, Sheila en Roderick niet goed hebben duidelijk gemaakt waar ze het kapitaal vandaan halen om te investeren in nieuwe markten, en "too much all at once, a risky strategy”. We verliezen met 6.5 tegen 4.5. Het sprookje is uit. De finale zal straks gaan tussen twee Canadese teams. 

Sheila, Roderick, Bram en Nicholas hebben het fantastisch gedaan, een leercurve die nauwelijks te bevatten is. En ze hebben Hogeschool Rotterdam internationaal op de kaart gezet. What could we wish more for?

 

Over de auteur

Ron Bormans - Voorzitter College van Bestuur Hogeschool Rotterdam

Ron Bormans (1957, te Schinnen, Zuid-Limburg) mag zich verheugen in een lange periode van ontmoetingen in en met het hoger (beroeps)onderwijs. Tijdens zijn studies: Natuurkunde (propedeuse) in Eindhoven en Politicologie / Bestuurskunde in Nijmegen. Maar ook in zijn loopbaan. Hij werkte o.a. als plv. directeur HBO en directeur Studiefinanciering bij OCW. Daarnaast was hij consultant bij Capgemini. Op dit moment geeft hij leiding aan Hogeschool Rotterdam als bestuursvoorzitter, een functie die hij eerder bekleedde bij de HAN. Maar hij deed ook de HvA en Inholland aan en hield toezicht op onderwijsprogramma's als directeur NQA.

Elke twee weken is de nieuwe blog-post ook te volgen op Twitter via @ronbormans1.