Menu
    English

    "Verpleegkundige moet geen mini-dokter worden"

    Lector Transitie in Zorg in gesprek met BijZijn XL

    28 april 2016

    “Door de emancipatie van verpleegkundigen en door de sterke focus op het overnemen van medische taken, dreigt de verpleegkundig specialist zich als een nieuwe mini-dokter te presenteren. Daarmee laat je een stuk zorg liggen, namelijk het kijken naar hoe het daadwerkelijk met de patiënt gaat.” Dat zegt verpleegkundige AnneLoes van Staa, lector Transitie in Zorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie in een interview met BijZijn XL deze maand.

    Van Staa juicht de professionalisering van verpleegkundigen toe, maar het mag volgens haar niet te veel  doorschieten naar de medische kant. “Het is jammer als een verpleegkundige denkt dat ze zich alleen kan profileren door dat medische stuk over te nemen. Dat zou een verarming zijn van het vak. Het betekent dat je niet alleen moet adviseren, maar vooral luisteren. Dat je niet alleen antwoorden geeft, maar ook lastige vragen moet durven stellen. Het betekent dat je de regie niet helemaal in handen hebt en dat je over oplossingen nadenken meer aan de patiënt overlaat. Sommige verpleegkundigen hebben daar moeite mee: 'Als ik dat niet meer mag doen, wat mag ik dan nog wel?' Maar ik denk dat een verpleegkundige juist de opdracht heeft de patiënt te ondersteunen bij het leven met de ziekte.”

    Advocaat

    Volgens Van Staa moet een verpleegkundige juist iets anders doen dan alleen het medische stuk overnemen van de dokter. “Ze kan als de advocaat van de patiënt optreden en onderzoeken waar de patiënt echt behoefte aan heeft.”

    Lees hier het gehele interview met AnneLoes van Staa.

    Dit is een artikel van BijZijn XL.