Menu English

Hogeschool Rotterdam prijzen uitgereikt tijdens jaaropening

HR Bachelor Award voor Ines Simic, Overtref Jezelf beurs voor

31 augustus 2017

Ines Simic, student Informatica, heeft de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award gewonnen voor haar classificatie van onderwatergeluiden. Zij mocht vandaag tijdens de jaaropening een cheque ter waarde van 3.000 euro in ontvangst nemen. De hogeschool kent elk jaar prijzen toe aan studenten die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Voor de award worden vanuit alle instituten voordrachten gedaan, die werden beoordeeld door een deskundigenjury.

Ines Simic, student Informatica heeft de Hogeschool Rotterdam Bachelor Award gewonnen voor haar classificatie van onderwatergeluiden. Zij mocht vandaag tijdens de jaaropening een cheque ter waarde van 3.000 euro in ontvangst nemen. De hogeschool kent elk jaar prijzen toe aan studenten die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Voor de award worden vanuit alle instituten voordrachten gedaan, die werden beoordeeld door een deskundigenjury. Zij nomineerden drie projecten van veelbelovende studenten voor de prijs. De aanwezigen bij de jaaropening mochten vandaag live stemmen op hun favoriete project. Ines Simic kreeg uiteindelijk de meeste stemmen van het publiek. 

Classificatie van onderwatergeluid

De winnares Ines Simic heeft onderzoek gedaan naar het classificeren van onderwatergeluid. De Informatica-studente ontwikkelde software om geluid onder water in een heel breed kader te kunnen detecteren. Dankzij haar onderzoeksresultaten kan onder water precies worden bekeken waar zwemmers en duikers zich bevinden – ongeacht andere geluiden van schepen, motoren en de beweging van het water – zodat schippers hen kunnen ontwijken. Ook kan met de technologie worden gesignaleerd of iemand verdrinkt, of er ongewenst bootverkeer aanwezig is en kunnen diersoorten worden ontdekt. Ines is er bijzonder trots op dat met dit onderzoek mensenlevens gered kunnen worden.  

Digitale babylengtemeter

Voor (te) vroeg geboren baby’s is optimale groei van groot belang. Daarom wordt de lengte van deze baby’s wekelijks gemeten. Nu wordt dit gedaan met een uitschuifbare meetlat. De verpleegkundigen en artsen van het Erasmus MC-Sophia waren echter op zoek naar een nieuwe methode waarbij de couveuse niet geopend hoeft, ten gunste van de rust van de baby en de hygiëne. Daarom ontworpen en ontwikkelden dertien studenten van de opleidingen Elektrotechniek, Verpleegkunde en Industrieel Productontwerp in een multidisciplinair team samen een digitale babylengtemeter, die gebruik maakt van de lichtlijnen in de couveuse. Daardoor kan op een display worden afgelezen wat de lengte van de baby is, ook in het donker. De digitale babylengtemeter komt voort uit een interprofessionele projectestafette, waarin er verschillende jaren door verschillende groepen studenten is gewerkt aan de ontwikkeling en uitwerking.  

Grafsteenrecycling

Marten van Middelkoop onderzocht het hergebruik van grafstenen. Al lopend over een begraafplaats vroeg hij zich af wat er met al de prachtige materialen gebeurt als een graf verloopt. De student Product Design aan de Willem de Kooning Academy ontdekte dat de materialen vergruisd worden en op de snelweg belanden als verharding. Zonde vond hij. Daarom bedenkt hij nieuwe toepassingen voor de stenen die kunnen smelten in een keramiekoven en in allerlei vormen gegoten kunnen worden. Dankzij dit hergebruik wordt de emotionele waarde van het materiaal gerespecteerd en wordt de levensduur van het materiaal verlengd, ten behoeve van de duurzaamheid. 

Overtref Jezelf Beurs

Naast de Bachelor Award reikte Hogeschool Rotterdam vandaag de ‘Overtref Jezelf Beurs’ uit aan student Jesse van Groenigen. Voor deze beurs ter waarde van 5.000 euro komen studenten met bijzondere toekomstplannen in aanmerking. De Overtref Jezelf Beurs financiert een project waarmee zij zich verder kunnen ontwikkelen. Jesse studeert aan de opleiding Chemie, waar hij onderzoek doet naar het op duurzame wijze verkrijgen van voedsel of voedselsupplementen uit algen. Hij is actief met het ontwikkelen van een reactorvat met bijbehorende technologie om het groeiproces van algen dusdanig te kunnen beïnvloeden dat er sprake kan zijn van ‘complete voeding’ voor grote en vooral ook verschillende groepen mensen. 

Jesse wil met de beurs de master Aquacultuur aan de Harper Adams University in Engeland gaan volgen en tegelijk verder werken aan zijn praktijkonderzoek. Jesse vertelt: “De huidige voedselindustrie is op dit moment niet voldoende uitgerust om het VN doel ‘Zero Hunger’ te halen én alle 8,5 miljard mensen in 2030 te voeden. Eén van de ontwikkelingen die kan bijdragen is het vergroten van het marktaandeel van aquacultuur, met name de rol van microalgen, binnen de voedselindustrie. Uit zowel internationaal wetenschappelijk onderzoek als mijn afstudeeronderzoek blijkt de potentie voor eiwitrijke microalgen als voedselbron zeer hoog.”