Menu English

Adviescommissie onderzoekt positionering en kansen voor het hoger beroepsonderwijs

02 juni 2022

Het hoger beroepsonderwijs (hbo) staat onder druk binnen het huidige hoger onderwijsstelsel. Het hbo gaat een periode van krimp tegemoet, terwijl onze maatschappij staat voor grote uitdagingen op het vlak van onder andere energie, zorg, digitalisering en de arbeidsmarkt. Hoe versterkt het hbo z’n rol als opleiders van professionals en als innovatiepartner van bedrijven en maatschappelijke instellingen? Dat onderzoekt een speciale adviescommissie, onder leiding van Ron Bormans in opdracht van het bestuur van de Vereniging Hogescholen (VH).

Ron Bormans: ‘’Het hbo staat onder druk. De samenleving vraagt heel veel van ons in alle variaties, terwijl de arbeidsmarkt in veel sectoren overspannen raakt. Tegelijkertijd dreigt voor het hbo een scenario van krimpende studentenaantallen. Als we niet uitkijken belanden we als sector in een ‘perfect storm.’  Daarom moeten we goed nadenken over de rol en positie van het hbo in onze samenleving. Die relatieve terugloop zien we al een tijdje en het ministerie van Onderwijs gaat er zelfs van uit dat het hbo structureel gaat krimpen en het wo nog een poos doorgroeit.’’ Het bestuur van de VH vroeg hier al aandacht voor in de FD.

De commissie: Positionering Hoger Beroepsonderwijs

Het bestuur van de Vereniging Hogescholen ziet veel steun voor een breder maatschappelijk debat over de positionering van het hbo in de samenleving en binnen het stelsel van hoger onderwijs. Een volledig gelijkwaardige én aanvullende positie naast het wetenschappelijk onderwijs heeft het hbo nodig om haar maatschappelijke opdracht ten volle te vervullen.

Om zich in alle scherpte inhoudelijk te laten adviseren over de koers ten aanzien van deze herpositionering stelt het bestuur van de VH een adviescommissie in. Op basis van het advies gaat het bestuur het gesprek aan met overheid en stakeholders over de toekomst van het hbo. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “De huidige samenleving heeft stevig hoger beroepsonderwijs nodig. De verminderde instroom van vwo-ers is daarmee één van de aanleidingen om de positionering van het hbo breder onder de loep te nemen.”

Een commissie van experts

Er wordt niet gekozen voor een traditionele commissie die bestaat uit bestuurders en de gebruikelijke hoogleraren of stakeholders. Bormans: ‘’Deze commissie vullen we in met experts vanuit de eigen sector en bestaat overwegend uit lectoren die met een vernieuwende blik naar het vraagstuk kijken. De denkkracht van het hbo nam de afgelopen jaren enorm toe door de uitbouw van lectoraten. Ik ben er dan ook trots op dat we de commissie met deskundigheid uit eigen kring versterken.’’ Erwin van Braam, directeur Hoger Onderwijs Drechtsteden ondersteunt de commissie als secretaris.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen