Menu English

Smart & Social Fest: 19 april 2024

Hét kennisevent over de digitale transitie in Rotterdam

Toon:

Programma

Wat is waar te doen?

Tijdens het Smart & Social Fest kun je hoppen tussen drie verschillende Rotterdamse locaties.

We starten de ochtend gezamenlijk bij Innovatiecentrum VONK met twee inspirerende keynotes: Felienne Hermans opent de dag, gevolgd door Anja Overdiek en Sue van Geijn. Zij belichten vanuit verschillende perspectieven de impact van digitale innovaties én hoe we verantwoord mee kunnen bouwen aan een wereld waar in alles en iedereen mee kan doen.

Tijdens de gezamenlijke lunch is er alle tijd om te kauwen op wat je gehoord hebt, inzichten uit te wisselen en om nieuwe mensen te leren kennen.

Het middagprogramma stel je zelf samen: drie rondes, drie locaties en een zeer divers aanbod van activiteiten. Het totale aanbod vind je hieronder bij ‘Break-out sessies’. Een favoriet gezien? Schrijf je dan snel in, vol = vol.

Aan het eind van de dag ontmoeten we elkaar weer bij Innovatiecentrum VONK voor de afsluitende keynote spreker: Jaron Harambam. We sluiten de dag af met een feestelijke borrel.

Aanmelden kan t/m vrijdag 12 april. 

Hoe ziet het programma eruit?

Break-out sessies

Stel je eigen middagprogramma samen en schrijf je in voor jouw favoriete break-out sessies! Drie rondes, drie locaties en een heel divers aanbod aan onderwerpen en activititeiten. Let op: VOL = VOL. Inschrijven kan t/m vrijdag 12 april.

Welke onderwerpen staan er centraal?

Technologie & duurzaamheid

Technologie & duurzaamheid

Hoe duurzaam en natuur-inclusief is onze gedigitaliseerde leefomgeving?

Technologie & democratie

Technologie & democratie

Hoe kunnen wij technologie zo inzetten dat ze de democratie beschermt en versterkt?

Technologie & sociale kwaliteit

Technologie & sociale kwaliteit

Welke impact heeft de digitale transitie op kansen(on)gelijkheid, inclusie, het mentale welzijn van jongeren of op onze (online) veiligheid?

Technologie & fysieke omgeving

Technologie & fysieke omgeving

Hoe kunnen we (meer) grip krijgen op de ruimtelijke en maatschappelijke gevolgen van digitalisering?

Break-out ronde 1

13.00 – 13.40

Wist je dat 20% van de Nederlanders moeilijkheden ondervindt bij het digitaal regelen van hun zaken? De digitalisering gaat enorm snel. Hoewel dit veel voordelen met zich meebrengt, ervaart een aanzienlijke groep mensen moeilijkheden in onze gedigitaliseerde samenleving. We gaan er vaak vanuit dat het alleen ouderen betreft, maar het gaat om mensen van alle leeftijden en achtergronden. Herkenbaar voor jou of iemand in je omgeving? Ben je benieuwd hoe dit is? Stap tijdens deze sessie in andermans schoenen en ervaar hoe verschillende uitdagingen en beperkingen drempels kunnen vormen om mee te doen in de digitale wereld.   

Door: Netwerk Digitale Inclusie
Locatie: Bibliotheek Rotterdam  

thema sociale kwaliteit

Is onze normale definitie van innovatie wel zo zinvol? Welke effecten heeft conventionele innovatie op onze economie en misschien nog belangrijker, onze ecologie? Moeten we niet anders naar innovatie gaan kijken om dé grote sociaal-maatschappelijke en ecologische problemen op te lossen? Felix van Hoften neemt je mee op reis, op zoek naar zinvolle en zinloze innovatie.  

Door: Felix van Hoften (Hogeschool Rotterdam, RBS)
Locatie: Wijnhaven 107  – Hogeschool Rotterdam

thema duurzaamheid

Altijd al willen weten hoe immersieve ervaringen kunnen bijdragen aan (maatschappelijke) vraagstukken binnen jouw vakgebied? Of wil je gewoon eens een keer een VR-bril opzetten? Maak tijdens de Immersive Proeverij kennis met diverse immersieve toepassingen, waaronder projecten ontwikkeld door studenten. Leer, ervaar en dompel jezelf onder in de wereld van VR.  
 
Door: Elise de Ron 
Locatie: Vissenkom, Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam 

thema sociale kwaliteit thema fysieke stad

Zin een middag vol fun? Meld je (met je team) aan voor de Crazy 88 – Make Edition. Een spannende race tegen de klok én tegen elkaar. Hoeveel van de 88 opdrachten ronden jullie succesvol af in 88 minuten?  
 
In deze Make Edition ga je met je team in het Stadslab aan de slag om van alles te maken en uit te proberen. Maakplezier gegarandeerd! Zowel beginnende als gevorderde makers zijn welkom.  

Het aanmelden van je team (max. 4p) kan via dit formulier. 
 
Door: Manon Mostert – van der Sar en Thijs de Ruiter (Stadslab Rotterdam) 
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam

 sociale kwaliteit

Heb jij spullen die gerepareerd, gemaakt of gepimpt moeten worden? Bij het Repair Café kan je terecht voor het upcyclen van kleding, repareren van apparaten, fietsen, computers en nog veel meer! Ga onder begeleiding van Evin en Brian aan de slag om jouw of andermans spullen een tweede leven te geven!
 
Breng je kapotte spullen mee naar het Repair Café! 
Open inloop van 13.00 – 15.45. 
 
Door: Evin Wijninga & Brian de Lange (Stadslab Rotterdam) 
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam

duurzaam

Taalmodellen worden gevoed door data. Als gebruiker van een toepassing van zo’n taalmodel (zoals ChatGPT) hebben we geen zicht op wie het taalmodel met welke data heeft gevoed. Dus hoe weten we hoe betrouwbaar en objectief de output is? Thierry Desot neemt je in deze interactieve sessie mee in de revolutie en het ontstaan van taalmodellen (in 2017, door het artikel ‘Attention is all you need’) én geeft je concrete handvatten om bias in taalmodellen te herkennen en detecteren.  
 
Door: Thierry Desot (lector Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Creating010) en Tony Busker (Hogeschool Rotterdam)
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam 

  • Ruim 2 miljoen Nederlanders beschikt niet over de vaardigheden om mee te kunnen komen in de digitale samenleving; 
  • Bijna 4% heeft thuis (nog) geen internettoegang;  
  • 17% heeft geen toegang tot een digitaal apparaat omdat ze het niet kunnen betalen; 
  • En 4 miljoen mensen hebben moeite om hun overheidszaken online te regelen.

Hoe bewust ben jij je van deze cijfers bij het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve, digitale oplossingen? Digitale innovatie vraagt om bewustwording van de toenemende sociale kloof die ontstaat als we deze cijfers links laten liggen. In deze sessie geeft een trainingsacteur je een inkijkje in het leven van Geesje, die moeite heeft met de verdergaande digitalisering. Hoe herken je dit bij jouw (toekomstige) klant, cliënt, patiënt, huurder of gebruiker? Welke ondersteuning en oplossingen kun jij bieden om de digitale kloof te dichten? Als deelnemer word je geïnspireerd en uitgenodigd om actief mee te denken over het aandragen van oplossingen en ander gedrag. Actie en reactie!  
 
Door: Hetsen & Visschers (training- en acteursbureau) 
Locatie: Bibliotheek Rotterdam 

 

Flitsbezorgers, deelscooters, Airbnb en de smartphone als venster op en gids door de stad. Welke impact hebben deze fenomenen op hoe we de stad ervaren en gebruiken? Wat zijn hun consequenties voor de vormgeving van de stad? We noemen veel digitale diensten smart, maar dragen ze ook bij aan de kwaliteit van leven in de stad? Wat is de impact van de digitale platforms? Digitalisering heeft een ontwrichtende werking op het gebruik van de fysieke, publieke ruimte, maar welke veranderingen vinden plaats? 
  
Recent onderzoek van Hogeschool Rotterdam en Hogeschool van Amsterdam duikt in deze materie. Paul Rutten en Martijn de Waal delen in deze sessie tussentijdse bevindingen en gaan daarbij in op de vraag hoe de samenleving beter grip kan krijgen op de ruimtelijke gevolgen van digitalisering. Ze bieden invalshoeken om leefbare, inclusieve steden te ontwerpen.

Door: Paul Rutten (lector Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Creating010) & Martijn de Waal (lector Hogeschool van Amsterdam) 
Locatie: VONK

Hoe denken jongeren over de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd? Hoe zijn zij hier in hun dagelijks leven en tijdens hun studie mee bezig? Wat drijft jongeren om bij te dragen aan een slimme en sociale stad? In deze sessie delen Rosalie, Rosa en Willemijn wat hen aan het hart gaat en hoe zij bezig met thema’s rondom technologie, mens en natuur. 
 
Door: Rosalie Hollestein (Hogeschool Rotterdam), Rosa de Jong (TU Delft) en Willemijn ten Wolde (Hogeschool Rotterdam) 
Locatie: VONK 

Natuur

 

Strijd met je medestudenten om de titel ‘Dronepiloot van het jaar’! Wie de drone het meest behendig door het parcours weet te loodsen, gaat er vandoor met de hoofdprijs van €50.  

Programma

  • 11.30 - 11.45 Deelnemers (en publiek) verzamelen 
  • 11.45 - 13.45 Kwalificatierondes (max. 25 deelnemers, snelste 10 door naar race)  
  • 13.45 - 13.55 Pauze
  • 13.55 - 15.15 Dronerace (max. 10 deelnemers) 
  • 15.15 - 15.45 Prijsuitreiking en afsluiting 

Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam 


 

Hoe kunnen large language models één van de grootste ergernissen onder zorgprofessionals wegnemen: de registratielast. Nagenoeg 40% van de client-behandelaar tijd wordt besteed aan registratie waarbij 90% van deze gegevens door het ongestructureerde en open karakter niet eens bruikbaar zijn.  
 
Natural Language Processing (NLP) is een tak in de AI die niet alleen dergelijke problemen kan aanpakken, maar potentieel ook onze zorg kan veranderen. Door de ontwikkeling van large language models (zoals chatgpt en transformer models) is het nu mogelijk om modellen te ontwikkelen die professionals helpen bij de registratie en een overzicht kunnen bieden van alle up to date wetenschappelijke evidentie. Mark Scheper neemt je aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden mee in de wereld van NLP in de zorg. Welke toepassingen zijn er mogelijk én welke kritische overwegingen dienen we af te wegen om gewetensvol met deze techniek om te kunnen gaan.  

Door: Mark Scheper (Hogeschool Rotterdam)  
Locatie: Wijnhaven 107 Hogeschool Rotterdam


 

Break-out ronde 2

14.00 – 14.40

Wist je dat 20% van de Nederlanders moeilijkheden ondervindt bij het digitaal regelen van hun zaken? De digitalisering gaat enorm snel. Hoewel dit veel voordelen met zich meebrengt, ervaart een aanzienlijke groep mensen moeilijkheden in onze gedigitaliseerde samenleving. We gaan er vaak vanuit dat het alleen ouderen betreft, maar het gaat om mensen van alle leeftijden en achtergronden. Herkenbaar voor jou of iemand in je omgeving? Ben je benieuwd hoe dit is? Stap tijdens deze sessie in andermans schoenen en ervaar hoe verschillende uitdagingen en beperkingen drempels kunnen vormen om mee te doen in de digitale wereld.    

Door: Netwerk Digitale Inclusie
LocatieBibliotheek Rotterdam 

sociale kwaliteit

"Het internet is net zo vervuilend als de complete luchtvaartindustrie, en in 2040 één van de grootste vervuilers ter wereld.” Ben jij je bewust van het feit dat jouw website mede bijdraagt aan het zijn van één van de koplopers op het gebied van vervuiling? Wat kunnen we doen om te voorkomen dat het internet in 2040 dé koploper is? Arjan van Reenen staat in deze sessie stil bij de noodzaak om te investeren in duurzame webdevelopment. Wat kunnen we aan de voorkant doen om de uitstoot te verkleinen? Genoeg volgens Arjan. Na deze sessie ga je naar huis met nieuwe inzichten en praktische tips om bij te dragen aan het verduurzamen van digitale tools. 
 
Door: Arjan van Reenen (specialistinwebsites.nl
Locatie: Wijnhaven 107  – Hogeschool Rotterdam


duurzaam

Plastic versnipperen, persen en verwerken tot een nieuw, kleurrijk object om in huis te hangen of cadeau te geven. Tijdens deze workshop zie je welke verschillende materialen je kunt recyclen en leer je werken met de recycling machines in het Stadslab! Heb jij nog oud plastic? Neem deze dan (goed schoongemaakt, zonder etiketten) mee en maakt er een tof nieuw object van! 
 
Door: Myrthe Apeldoorn (Stadslab Rotterdam, Hogeschool Rotterdam) 
Locatie: Wijnhaven 107  – Hogeschool Rotterdam 

duurzaam

Wil jij je spullen een tweede leven geven? Of ben je geïnteresseerd in het repareren, maken of pimpen van spullen? Van het upcyclen van kleding tot het repareren van apparaten, fietsen of computers. Alles kan bij het Repair Café! Ga onder begeleiding van Evin en Brian aan de slag om jouw of andermans spullen een tweede leven te geven! 
 
Open inloop van 13.00 – 15.45. 
 
Door: Evin Wijninga & Brian de Lange (Stadslab Rotterdam, Hogeschool Rotterdam) 
Locatie: Wijnhaven 107 - Hogeschool Rotterdam  

Duurzaam

Hoe ziet de toekomst van onze stad eruit? In deze sessie neemt Auke Brugmans je mee in een aantal inspirerende en confronterende vergezichten van een nieuwe generatie stadsmakers. Aan de hand van de methodiek Scaling Futures - ontwikkeld door Kenniscentrum Creating010 - hebben studenten van de minor Stadsontwikkeling afgelopen jaren mogelijke toekomsten geconcretiseerd. De impact van technologie vormt hierin een rode draad. De lezing maakt je bewust van de rol die jij kan pakken om bij te dragen aan de toekomst van onze stad, want we zijn immers allemaal stadsmakers! 

Door: Auke Brugmans (Hogeschool Rotterdam, IGO) 
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam 

 

  • Ruim 2 miljoen Nederlanders beschikt niet over de vaardigheden om mee te kunnen komen in de digitale samenleving; 
  • Bijna 4% heeft thuis (nog) geen internettoegang;  
  • 17% heeft geen toegang tot een digitaal apparaat omdat ze het niet kunnen betalen; 
  • En 4 miljoen mensen hebben moeite om hun overheidszaken online te regelen.

Hoe bewust ben jij je van deze cijfers bij het ontwerpen en ontwikkelen van innovatieve, digitale oplossingen? Digitale innovatie vraagt om bewustwording van de toenemende sociale kloof die ontstaat als we deze cijfers links laten liggen. In deze sessie geeft een trainingsacteur je een inkijkje in het leven van Geesje, die moeite heeft met de verdergaande digitalisering. Hoe herken je dit bij jouw (toekomstige) klant, cliënt, patiënt, huurder of gebruiker? Welke ondersteuning en oplossingen kun jij bieden om de digitale kloof te dichten? Als deelnemer word je geïnspireerd en uitgenodigd om actief mee te denken over het aandragen van oplossingen en ander gedrag. Actie en reactie!  
 
Door: Hetsen & Visschers (training- en acteursbureau) 
Locatie: Bibliotheek Rotterdam 

Er broeit al een jaar iets in Rotterdam op het gebied van immersive tech. De bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden zoeken elkaar op om van deze stad dé plek voor ontwikkeling te maken, door netwerk, inspiratie en knowhow samen te brengen.

Het doel hiervan is dat straks iedereen in Rotterdam kan samenleven en bijdragen in en aan de toekomstige wereld van immersive tech. 
In deze lezing nemen Arnold van de Water en Ilyaz Nasrullah je mee in wat er speelt op het gebied van immersive tech en hoe deze ontwikkelingen passen in het nationale en internationale speelveld. 

Door: Arnold van de Water & Ilyaz Nasrullah 
Locatie: VONK 

democratie sociale kwaliteit

Hoe denken jongeren over de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd? Hoe zijn zij hier in hun dagelijks leven en tijdens hun studie mee bezig? Wat drijft jongeren om bij te dragen aan een slimme en sociale stad? In deze sessie delen verschillende studenten wat hen aan het hart gaat, hoe zij bezig zijn met thema’s als kansen(on)gelijkheid, mentaal welzijn en digitale toegankelijkheid en hoe zij zich hier voor inzetten. 

Locatie: Bibliotheek Rotterdam 

Wat gebeurt er als je actuele uitdagingen zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit beschouwt als een relationeel probleem tussen mens en natuur? Tijdens Ecosysteemtherapie voor stadsmensen ga je jouw relatie met je natuurlijke omgeving onderzoeken en verdiepen. Welke natuurbeelden hebben wij en hoe zijn deze ontstaan? Wat kunnen we leren van onze niet-menselijke buren in het ecosysteem? Hoe kunnen wij een regeneratieve soort worden? En hoe blijven we verbonden met onze natuurlijke omgeving te midden van gebouwen en beton? Samen onderzoeken we in deze workshop hoe we onze relatie met de natuur opnieuw kunnen definiëren. 

Door: Joëlle Baijer 
Locatie: Vonk 

What could algorithmic interactions look like if they were designed from a different set of values? This is the question Nadia Piet has been exploring in her research, together with Maaike Harbers within the RAAIT program.   
 
During this session, she introduces the project and showcases the first 20+ speculative wireframes/ prototypes created by students and participants during generative workshops. These visuals propose new and unusual ways of interacting with AI systems that investigate user agency, plurality of needs, ecological impact, democratic feeds, and more. 
 
During the session you are invited to review, annotate, criticize and evaluate these preliminary results and reflect on the agency we have in imagining and creating alternative AI systems. 
 
(Hosted in English/ NL translations available) 
 
Door: Nadia Piet 
Locatie: VONK 

360' video is misschien wel de meest laagdrempelige vorm van immersieve technologie. Niek van den Bogert gebruikt 360’ video’s om in complexe visuele situaties gedrag waar te nemen. Tijdens de workshop leer je hoe immersie en simulatie(s) bij kunnen dragen aan een socialere - of empathische - stad en slimmer werken en leren.  Niek neemt je mee in de mogelijkheden van deze immersieve technologie in jouw vakgebied waarna je zélf aan de slag gaat met het maken van een 360' video. 
 
NB. Neem je deel aan deze workshop? Neem dan je eigen laptop mee.  

Door: Niek van den Bogert (Hogeschool Rotterdam)
Locatie: Wijnhaven 107 - Hogeschool Rotterdam

This talk is about debunking myths and misconceptions about generative AI. We start with explaining AI (along with the concept of digital humans) for a wide audience. Next, we tackle some common misconceptions about AI. We often hear that AI can invent things on its own, learn like a human, and make perfect decisions (ENG/. But the truth is, AI isn't quite there yet. These misunderstandings can lead to problems: people might avoid discussing AI's limitations, our own biases might creep into AI systems, and we might miss out on using AI for good in research. 
 
By understanding AI's real strengths, we can use it effectively to improve higher education without overhyping its capabilities. 
 
The narrative of this talk is centred around the hypothesis that only by experimenting with Digital humans we can make generative-AI explainable to real human beings. 

Door: Rob van der Willigen (Tech-Lead AI & Ethiek programma, Hogeschool Rotterdam) 
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam 


 

Break-out ronde 3

15.00 – 15.45

Waarom werken er zo weinig vrouwen in de AI-sector, terwijl er grote vraag is naar personeel? En hoe heeft dat invloed op de AI-toepassingen die er bedacht worden? In deze sessie zal Maaike Harbers, lector AI & Society, de resultaten presenteren van een onderzoek naar de rol van gender in verantwoorde AI. Voor dit onderzoek zijn negentien vrouwen geïnterviewd die werken in de Nederlandse AI-sector. Daarna volgt een panelgesprek met de Provincie Zuid-Holland, opdrachtgever van het onderzoek, en stichting VHTO, die zich inzet voor meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT. Kirsten van der Stelt zal de sessie modereren.  

Door: Maaike Harbers (Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Creating010) en Kirsten van der Stelt (onderzoeker op het gebied van Technologie, Inclusiviteit & Gender). 
Locatie: Innovatiecentrum VONK (sessie duurt tot 16.00) 

Sociale kwaliteit

Altijd al willen weten wat jongeren vertellen over hun digitale leven? In deze interactieve sessie neemt Peter Joziasse je mee in de resultaten van het digitale kinderrechten panel van Digital Child Rights: een participatie-platform (childrightsplay.com) waar honderden jongeren vertellen over hun ervaringen in de digitale wereld. Tijdens de sessie zal er specifiek ingegaan worden op mentaal welzijn en het gevoel van (on)veiligheid dat leeft onder jongeren. Daarnaast gaan we in op hoe jongeren hun digitale kansen kunnen benutten en hun talenten kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan is het resultaat van studenten van de Minor App je Happy (van ISO en CMI) van de Hogeschool van Rotterdam. 
 
Door: Peter Joziasse (Stichting Digital Child Rights) en Sarah ter Maat (jongeren-ambassadeur)
Locatie: Bibliotheek Rotterdam 

sociale kwaliteit

Wil jij je spullen een tweede leven geven? Of ben je geïnteresseerd in het repareren, maken of pimpen van spullen? Van het upcyclen van kleding tot het repareren van apparaten, fietsen of computers. Alles kan bij het Repair Café! Ga onder begeleiding van Evin en Brian aan de slag om jouw of andermans spullen een tweede leven te geven! 
 
Open inloop van 13.00 – 15.45 
 
Door: Evin Wijninga & Brian de Lange (Stadslab Rotterdam) 
Locatie: Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam 
 
Duurzaam

DronePort Rotterdam wil als innovatie-ecosysteem de stad slimmer maken door het testen en ontwikkelen van onbemande en autonome systemen, waaronder voertuigen. Denk mee over hoe deze ontwikkeling de stad verder kan brengen en welke impact dit heeft op jouw ideale leefomgeving.  
 
Bovendien laten we zien wat de diversiteit aan disciplines is die we nodig hebben om dit te gaan regelen. Denk jij dat je #tech moet zijn om hieraan bij te dragen? Zeker niet! Van technologie en data-analyse tot sociale wetenschappen en milieustudies, we verkennen welke expertise nodig is om samen een veerkrachtiger, inclusiever en slimmer Rotterdam te bouwen. We kunnen nú nadenken over de maatschappelijke meerwaarde die drones onze stad kunnen bieden en welke rol zij spelen in onze fysieke leefomgeving, dus grijp je kans en doe mee! 
 
Door: Lisa van der Heijden (Droneport Rotterdam) 
Locatie: Wijnhaven 107 - Hogeschool Rotterdam

fysieke stad

KPN gaat voor een #BeterInternet. Nu eerst met speciale aandacht voor online veiligheid. Maar liefst 1 op de 100 jongeren is slachtoffer van het ongewenst doorsturen van intieme foto's en online shaming. Met de campagne ‘Denk na voor je doorstuurt’ vraagt KPN aandacht hiervoor. Dit doen ze samen met zangeres MEAU die met het nummer 'Stukje van mij' een stem geeft aan een kwetsbare, groeiende groep jongeren. Denk je met ons mee hoe we deze boodschap nog beter bij de doelgroep kunnen overbrengen? 

Door: Karin Voorendt (Programmamanager Stakeholdermanagement, KPN)
Locatie: Bibliotheek Rotterdam

In ons dagelijks leven zijn we steeds meer online actief in een meer en meer ‘connected’ maatschappij. De vraag is echter of we ons echt bewust zijn van de consequenties en overwegingen die we maken als we online interactie hebben en inloggen op verschillende platforms. Hoe kunnen we meer in controle zijn van wat er daadwerkelijk gebeurt met onze data en hoe gaan we beter om met verschillende misstanden online? Aan de hand van fragmenten van de documentaire You are Your profile gaan we met elkaar in discussie over hoe we er voor zorgen dat technologie voor mensen werkt en niet (on)bedoelt tegen mensen. 

Door: Rosa Louwerse (Digital Rights House) 
Locatie: Vonk 

Wat is de rol van technologie en data in (online) journalistiek en wat is de impact daarvan op het publieke debat? Sluit aan bij het panelgesprek o.l.v. Iris Withuis waarin lokale en nationale journalistieke media hierover met elkaar in discussie gaan. 
 
Locatie: Wijnhaven 107 - Hogeschool Rotterdam

democratie

Altijd al willen weten hoe immersieve ervaringen kunnen bijdragen aan (maatschappelijke) vraagstukken binnen jouw vakgebied? Of wil je gewoon eens een keer een VR-bril opzetten? Maak tijdens de Immersive Proeverij kennis met diverse immersieve toepassingen, waaronder projecten ontwikkeld door studenten. Leer, ervaar en dompel jezelf onder in de wereld van VR.  

Door: Elise de Ron  
Locatie: Vissenkom, Wijnhaven 107 – Hogeschool Rotterdam