Menu English

Varen als het kan, rijden als het moet

Beschikbaar voor studenten van Bouwkunde, Facility Management, Logistics Management, Ruimtelijke Ontwikkeling, Vastgoedkunde en Watermanagement

De geschiedenis van vervoer over water in Europa is even oud als die van de landen zelf. Vervoer over langere afstanden was economisch niet anders mogelijk dan per binnenschip. Ook in de huidige tijd in diverse landen van Europa zijn innovatieve voorbeelden van vervoer over water te vinden  

Circle Line Logistics ontwikkelt samen met de gemeente Leiden, de provincie Zuid-Holland en met ondersteuning vanuit de Topsector logistiek een vaste dienst voor vervoer van goederen over de Leidse grachten van Leiden. De dienst wordt opgezet als een metrodienst (Circle Line) en legt aan bij meerdere scheepshaltes (waaronder de Loswal vanaf mei 2023) en projecten in de binnenstad van Leiden. De dienst is beschikbaar voor ondernemers tegen gelijke voorwaarden en kosten en kan worden ingezet voor verschillende soorten ladingstromen: bouw, pakketten, voedsel, retail. Als bedrijven gezamenlijk gebruik maken van dezelfde logistieke (water) infrastructuur en hun goederenstromen bundelen, dan wordt de emissievrije dienst over water haalbaar en betaalbaar. De dienst bouwt voort op de ervaring met vervoer over water in steden als Amsterdam en Utrecht en internationale voorbeelden. 

In Leiden gaan we een stapje verder en leggen we samen met lokale ondernemers de basis voor emissievrij vervoer in de binnenstad met een goede balans tussen weg en water: varen als het kan, rijden als het moet.De binnenstad van Leiden is uitermate geschikt om deze unieke dienst als eerste stad in Nederland te ontwikkelen. Via het uitgebreide grachtenstelsel is een groot gedeelte van de stad goed via water bereikbaar. Tegelijkertijd kent Leiden bruggen met de laagste doorvaarthoogte en is de vaardiepte vaak een uitdaging. De stelling is dan ook: Als het in Leiden kan, kan het overal.

Contactpersonen

Praktijkbegeleiders: Peter de Bruin en Wouter Reinders 

Docent: Mohamed el Ouasghiri

Circle Line Logistics – Connecting the dots

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen