Menu English

Klimaatadaptieve herinrichting binnenterrein aan de Stratosfeerstraat in Dordrecht.

Leefbaarheid & Inclusiviteit | Klimaatadaptatie

Voor dit project vragen we geen specifieke opleidingen.

Ontwerp voor woningcorporatie Trivire een groene en klimaatadaptieve herinrichting voor een binnenterrein in Dordrecht. Ga aan de slag met doelen zoals verminderen hittestress, versterken biodiversiteit en aanbrengen waterberging tegen droogte. In het ontwerp dienen functies te worden aangebracht die oa bijdragen aan ontmoeten, spelen en bewegen. En tot slot dient in het ontwerp ook een plek voor afvalverzameling en fietsparkeren te worden meegenomen. Aan het binnenterrein staan 3 complexen van Trivire die pas zijn gerenoveerd en waar in totaal ongeveer 300 bewoners wonen.  

Jullie ontwerp wordt als inspiratie meegenomen in het ontwerpproces dat Trivire voor de zomer opstart met een hovenier. Uitvoer staat gepland in het najaar van 2024. Ga jij je ontwerpideeën dan tot uitvoer zien komen? 

Contactpersonen

  • Praktijkbegeleider: Wieteke Hassing
  • Docent: Stefan de Rijke

De opdracht betreft een groene en klimaatadaptieve herinrichting van het binnenterrein aan de Stratosfeerstraat. De woningen zijn galerijwoningen met lift gebouwd in 1970, het binnenterrein bestaat uit gras met een aantal bomen en met struiken langs de randen.  

Voor de Stratosfeerstraat wil Trivire aan de slag met:  

  • Hittestress in en rond de woningen verminderen 
  • Groen een verbindende rol laten spelen door ontmoeting te faciliteren 
  • Biodiversiteit vergroten d.m.v. ander groen welke het liefst geen verhogend effect heeft op de beheerkosten 
  • Werken aan waterberging in verband met droogte

Het groenbeeld wat we voor ogen hebben is die in de stijl van The Dutch Wave. 

We willen bewoners verleiden om meer naar buiten te gaan, elkaar te ontmoeten en te verblijven en verkoeling te vinden (concept Positieve Gezondheid). 

Bij het uiteindelijke ontwerp dient rekening te worden gehouden met de vier genoemde doelen (tegengaan hittestress, faciliteren ontmoeten, vergroten biodiversiteit en tegengaan droogte). En dienen de volgende functies zoveel mogelijk te worden gecombineerd:  

  • Bieden van een rustige, koele plek waar bewoners bij hitteperioden in de buitenruimte kunnen verblijven en samenkomen. 
  • Het zoveel mogelijk voorkomen dat woningen en de buitenlucht tijdens hitteperioden opwarmen door een slimme groene inrichting. 
  •  Het verwerken van regenwater, ook tijdens piekbuien, op maaiveld. Daarbij ook zoveel mogelijk dakwater meenemen.

Tot slot willen we het afval dat nu inpandig wordt verzameld in het complex aan de Stratosfeerstraat, naar buiten brengen. De vraag is waar dit kansrijk is (rekeninghoudend met de bewoners in de andere complexen) en hoe dit zo ontworpen kan worden dat het meegaat in de herinrichting en zo min mogelijk leidt tot bijzettingen. Het parkeergedeelte van de fietsen mag daar eventueel mee gecombineerd worden.