1926
Black History Month is in 1926 bedacht door de Zwarte historicus Carter G Woodson. Hij bestudeerde de geschiedenis en overwinningen van de Zwarte gemeenschap en vond dat hier meer nadruk op moest worden gelegd in de Amerikaanse samenleving en het academische veld.
Deze maand bestond in eerste instantie uit slechts een week. Gekozen was voor de tweede week van februari, omdat de verjaardagen van Frederick Douglass en Abraham Lincoln in deze week waren. Frederick Douglass was een abolitionist en een kind van een tot slaaf gemaakte. Hij ‘ontsnapte’[1] aan de slavernij, waarna hij zich uitsprak tegen slavernij en een autobiografie schreef over zijn leven als een tot slaaf gemaakte. Abraham Lincoln was toentertijd (circa 1861) de president van de VS en staat bekend als de afschaffer van de slavernij.
Iets Amerikaans?
Alhoewel Black History Month in de VS is ontstaan krijgt deze maand wereldwijde navolging. In Engeland valt de maand bijvoorbeeld sinds de jaren 70 in oktober. In Nederland is het nog niet heel officieel.
Toch haakt INCLUDED in op deze maand. Enerzijds omdat studenten in juni/juli (zomervakantie) minder goed bereikbaar zijn en anderzijds omdat we als land zoveel moeten inhalen op het gebied van bewustwording over het slavernijverleden en impact op het heden. Genoeg reden om dus stil te staan!
Onderbelichte geschiedenis Nederland
Het koloniaal- en slavernijverleden van Nederland is nog altijd onbekend en onderbelicht. In de geschiedenisboeken wordt het vaak beperkt tot de geromantiseerde verhalen van de VOC, maar wordt niet het volledige verhaal verteld. Zo werd ruim 300 jaar lang volwassenen en kinderen uit delen van Afrika, veelal ook door Nederlandse slavenhandelaren, ontvoerd en onder mensonterende omstandigheden over de Atlantische oceaan verscheept naar de voormalige Nederlandse koloniën: Suriname en de Carïbische eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten.
Ook de oorspronkelijke bewoners van de verschillende Nederlandse koloniën werden niet ontzien. In Azië werden tot slaaf gemaakten verhandeld naar gebieden die onder het bestuur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) stonden. Generaties lang werden mensen geboren in slavernij. Zij werden hun leven lang gedwongen tot slavenarbeid, ten dienste van de Nederlandse plantage-eigenaren.
Het slavernijverleden werkt nog steeds door in onze huidige samenleving. Veel mensen van kleur krijgen nog dagelijks met racisme te maken. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden, vaker aangehouden door de politie of niet uitgenodigd bij een sollicitatiegesprek. En laten we de Toeslagaffaire van de belastingdienst niet vergeten! Er zou meer aandacht moeten komen voor het bewustzijn over de context en de erfenis van het koloniale verleden en de impact op het heden.
Belangrijke vrijheidsstrijders
Als we het hebben over belangrijke sleutelfiguren in onze gedeelde geschiedenis, dan kunnen we de vrijheidsstrijders niet vergeten! Denk aan Anthon de Kom, Tula, Boni, Ma Pansa… Deze helden hebben hun leven op het spel gezet en zijn in verzet gekomen tegen koloniale ongelijkheid. Belangrijke vrijheidsstrijders die nooit de geschiedenisboeken hebben gehaald.
Black empowerment
Black History Month gaat ook over het empoweren van de Zwarte gemeenschap. De zwarte vuist, is een logo dat over het algemeen wordt geassocieerd met zwarte empowerment, zwarte trots en solidariteit. Hoewel de Black Lives Matter (BLM)-beweging een ander logo heeft, gebruiken haar aanhangers een opgeheven vuist als een uiting van kracht, trots en doorzettingsvermogen.
Doe mee!
INCLUDED nodigt je uit om Black History Month te vieren met een avond vol smaak, cultuur en verbinding! Dit jaar organiseren we Flavors of the Caribbean, een bijzondere workshop door Chef Lelani Lewis, waar je de tradities van de Caribische keuken ontdekt en proeft.
Na de workshop ben je welkom bij de Caribbean Game Night, waar je kunt meedoen aan authentieke Caribische spellen zoals Bon Ku Ne en Domino, genieten van heerlijke hapjes en muziek, en kans maken op leuke prijzen!
Aanmelden kan via deze link.
[Een afbeelding van de Black Power vuist]
[1] Ontsnapte staat hiertussen aan aanhalingsteken, omdat de impact van slavernij op de Zwarte gemeenschap en op de individuen niet te ontsnappen is.
Gebruikte bronnen:
https://www.rd.com/article/history-behind-the-clenched-first-and-the-symbol-for-black-power/
https://www.linda.nl/nieuws/mitchell-esajas-racisme-black-history-archives/
https://www.blackachievementmonth.nl
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_History_Month
https://www.cultureamp.com/blog/uk-black-history-month
https://historianet.nl/maatschappij/politiek/politici/bevrijdde-abraham-lincoln-echt-alle-slaven
https://www.trouw.nl/nieuws/hoe-abraham-lincoln-in-een-eenduidig-moreel-frame-geplaatst-wordt~bba88eac/
https://en.wikipedia.org/wiki/Frederick_Douglass
Hoe werkt het slavernijverleden door in het heden? | NPO Kennis