2-jarige deeltijd Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo)

2-jarige bachelor in het Nederlands, start in september en februari

Heb je een hbo- of wo-diploma? Dan is de 2-jarige deeltijd Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) wellicht een goede optie voor jou. Met de 2-jarige deeltijdopleiding ben je 1 dag in de week op de hogeschool en loop je 1 dag in de week stage. Je hoeft geen baan in het onderwijs te hebben.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor de 2-jarige deeltijdopleiding moet je beschikken over:

• een afgeronde hbo- of wo-opleiding;
  • reflectief vermogen op hbo-/wo-niveau;
  • voldoende tijd en inzet om aan de studie te werken en stage te lopen. Dit gaat om één dag stage (dinsdag), één dag studeren aan de pabo (vrijdag) en zelfstudietijd;
  • een goede studiehouding en doorzettingsvermogen, wat belangrijk is om de snelheid van de studie aan te kunnen.

Studiekeuzecheck

Voorafgaand aan de 2-jarige deeltijdopleiding vindt er een studiekeuzecheckgesprek plaats. Met dit gesprek heten we je welkom en bepalen we of je een goede studiekeuze maakt. We kijken ook naar je reflectief vermogen, je taalniveau en je rekenniveau middels de Wiscat. Op basis hiervan adviseren we je of deze opleidingsvariant bij je past.

Op de pabo

Je krijgt alle vakken die de leerlingen op de basisschool ook krijgen en je leert over didactiek, onderwijskunde en pedagogiek. Je bereidt je lessen voor via onze digitale leeromgeving Moodle. Tijdens de bijeenkomsten discussieer je met elkaar, bereid je lessen voor de leerlingen voor, ervaar je vormen van onderwijs en werk je aan opdrachten. Er is veel ruimte om onder begeleiding van een ervaren studieloopbaancoach met elkaar in intervisievormen te praten over wat je meemaakt als leerkracht. De lessen zijn geroosterd op een vaste dag in de week. We kunnen de gehele dag lessen inroosteren. Ervoor, erna of tussendoor is er mogelijkheid om gebruik te maken van de studiefaciliteiten op de pabo, zoals de onderwijswerkplaats met allerlei materialen die je kan gebruiken in je lessen op de basisschool.

Stage

Vanaf jaar 1 loop je meteen een dag stage in de week. Je stage sluit aan bij de dagelijkse gang van zaken in de groep. Je doet aan zoveel mogelijk activiteiten met kinderen mee en je geeft zoveel als mogelijk les.

Zelfstandig voor de klas

Je kunt je geschiktheidsverklaring in de opleiding al behalen na semester 1 in jaar 1. Je mag dan zelfstandig lesgeven. Dit houdt in dat je de 3 dagen naast je opleiding kan invullen als leerkracht, echter blijf je één dag stagelopen en één dag studeren aan de pabo. In het tweede studiejaar kun je op bepaalde voorwaarden ook vrijgesteld worden van stage.