Menu Zoeken English

Auteursrecht Informatiepunt

Uitleg over recht en regelgeving

Vrijwel iedereen krijgt te maken met auteursrecht: bij (her)gebruik van lesmateriaal, presentaties, publicaties, of het schrijven van een essay. Lees hier waar je rekening mee moet houden.

Toon:

Veelgestelde vragen

Aan het Auteursrecht Informatiepunt

Nee, kopiëren mag alleen voor eigen gebruik. Als docent mag je dus ook niet een compleet artikel kopiëren en verspreiden. Wat wel mag is een link naar het artikel plaatsen op de digitale leeromgeving. Mocht je wel een artikel op papier willen kopiëren en verspreiden dan geldt dit als een lange overname en moet er toestemming gevraagd worden aan stichting UvO. Zie voor meer informatie het onderdeel Readers.

Nee, het is zonder toestemming van de auteursrechthebbende niet toegestaan om een compleet boek te scannen en op Cumlaude te plaatsen. Wel mag er een gedeelte van een boek worden gescand zolang het voldoet aan de richtlijnen voor een korte overname. Zie voor meer informatie het onderdeel Readers.

Alleen als je hier (schriftelijke) toestemming van de auteursrechthebbende voor hebt. Het downloaden en opnieuw uploaden van audiovisueel materiaal valt onder het herpubliceren, ook als dit op een besloten omgeving voor onderwijsdoeleinden wordt gebruikt. Controleer via de databanken van de mediatheek of de video in de collectie zit, hier mag namelijk altijd naar gelinkt worden.

Alleen als je hier toestemming voor hebt van de auteursrechthebbende (vaak de laatste uitgever). Deze toestemming moet schriftelijk zijn vastgelegd in bijvoorbeeld een overeenkomst of een e-mail.

Dat hangt er van af of het gaat om een korte of lange overname. Korte overnames zijn afgekocht in de readerregeling, lange overnames moeten vooraf worden aangemeld bij stichting UvO. De voorwaarden voor een korte overname zijn te vinden bij het onderdeel Readers.

Nee, je mag wel een kopie maken voor eigen gebruik, dit valt onder de thuiskopieheffing.

Dit is de afhankelijk van de gebruikersvoorwaarden van de uitgever. Van sommige uitgevers mag je bijvoorbeeld wel het docentmateriaal verspreiden onder studenten, maar niet aanpassen. Lees daarom goed de gebruikersvoorwaarden door. Neem voor hulp en ondersteuning contact met ons op.

Er zijn verschillende plekken waar gratis afbeeldingen en illustraties te vinden zijn, waar je zonder belemmeringen gebruik van kan maken. Kijk hiervoor bij het onderdeel Open Content.

Je mag tot 10.000 woorden of maximaal 1/3de van het gehele werk kosteloos overnemen in bijvoorbeeld een reader. Zie het onderdeel Readers voor het complete overzicht van de voorwaarden van de readerregeling.

Dit is afhankelijk waar je de casus hebt gevonden en wat de gebruikersvoorwaarden hiervoor zijn. Neem voor hulp en ondersteuning contact met ons op.

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.