Menu Zoeken English

Toelatingstoetsen voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)

Wees er vroeg bij!
03 maart 2021

Als één van jouw leerlingen met een havodiploma naar de pabo wil, is de kans groot dat hij één of meerdere toelatingstoetsen moet maken voor geschiedenis, aardrijkskunde en/of natuur en techniek.

Veel aspirant-pabostudenten wachten tot einde van de zomer met het maken van de toetsen. Dit is echter niet nodig. Als de leerling zich heeft aangemeld bij studielink voor de opleiding, ontvangt hij daarna een link voor het aanmelden van de toelatingstoetsen. De toetsmomenten voor de start bij onze pabo in september 2021 zijn;

  • dinsdag 13 april 2021 van 10.30 tot 16.30 uur
  • dinsdag 8 juni 2021 van 10.30 tot 16.30 uur
  • dinsdag 6 juli 2021 van 10.30 tot 16.30 uur
  • dinsdag 17 augustus 2021 van 10.30 tot 16.30 uur

De leerling kan zich vanaf 90 dagen vóór de toetsdatum aanmelden. Iedereen heeft recht op 1 herkansing per toets. Meldt de leerling zich voor het eerst aan in augustus, dan is er geen herkansingsmoment en loopt hij het risico niet te kunnen starten in september. Het is dus slim om de toetsen tijdig af te ronden. Hoe eerder hoe beter. Het resultaat blijft 5 jaar geldig.

Voorbereidingscursussen

Leerlingen kunnen voorbereidingscursussen volgen voor de verschillende toetsen. 

Direct naar cursusdata en aanmeldformulier

Meer informatie over de voorbereidingscursussen

Moet iedereen de toelatingstoetsen maken?

Niet iedereen moet de toelatingstoetsen maken. Als de leerling een vwo diploma heeft of een havodiploma met de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en natuurkunde of biologie, dan voldoet de leerling aan de toelatingseisen. Ook als de leerling certificaten heeft behaald voor de bovengenoemde vakken. Of als hij zijn havodiploma niet heeft gehaald, maar deze vakken wel met een voldoende heeft afgerond en mogelijk via een mbo-route instroomt bij pabo voldoet hij aan de toelatingseisen. Het is dus wijs om de leerlingen die een carrière ambiëren in het basisonderwijs bij de profielkeuze te laten kiezen voor de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en biologie of natuurkunde. Een goede voorbereiding voor vliegende start bij de pabo kan niet vroeg genoeg beginnen.

Meer informatie

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen