Menu English

Mhbo-doorstroom economisch domein

Albeda, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam, Scheepvaart en Transport College en Zadkine werken samen om aansluiting mbo-hbo te verbeteren
08 juni 2022

Op 2 Juni 2022 vond de kick-off voor het mhbo-programma 2022-2023 plaats. In twee sessies werden de docenten en geïnteresseerden meegenomen in het programma voor komend jaar.

In het economisch domein van het hbo is uitval in het eerste jaar traditioneel relatief hoog en voor mbo'ers blijkt de stap naar het hbo vaak nog iets lastiger dan voor havisten en vwo'ers. Daarom werken hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam sinds enkele jaren samen met het Albeda College, Zadkine en het Scheepvaart en Transport College om de mbo-studenten beter voor te bereiden op de overstap naar het hbo.

Doel van de samenwerking is om de studenten bewuster te laten kiezen om wel of niet door te gaan studeren aan het hbo en daarmee de kans op succes in het hbo te vergroten. Om dit te bereiken geven de onderwijsinstellingen samen het keuzedeel Voorbereiding hbo (k0125) vorm. Hierbij volgen de studenten lessen op zowel hun eigen mbo-instelling als op drie locaties van hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. De lessen stimuleren studenten om zich breed te ori├źnteren in hun studiekeuze en aan den lijve te ondervinden hoe het is om te studeren aan een economische opleiding aan een hogeschool.

In de praktijk betekent dit dat ongeveer 650 mbo-studenten uit economische mbo4-opleidingen in het najaar of het voorjaar zes dagdelen les volgen op een hogeschoollocatie. Hierbij werken docenten uit het mbo en het hbo samen aan de inhoud en opzet van het programma en wisselen ervaringen uit. In de vernieuwde programma voor 2022-2023 werken de studenten aan hun hbo-vaardigheden in opdrachten die representatief zijn voor economische hbo-opleidingen. De studenten doen deze opdrachten voor een (Rotterdams) bedrijf waarmee zij ook het Rotterdamse werkveld verkennen.

In het najaar van 2022 start een nieuwe tranche van het keuzedeel. De resultaten aan het hbo van deze groep studenten kunnen in studiejaar 2023-2024 gevolgd worden om te zien welke effecten het programma heeft. Voor meer informatie over de samenwerking kun je contact opnemen met de programmamanager, Kim Niersman, via k.niersman@hr.nl.

Je kunt hier de powerpoint van 2 juni downloaden

­čŹ¬

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen