Menu English

Leren van maakonderwijs

Wauw, ik wist niet dat het zo makkelijk was!
19 oktober 2022

Een losse opmerking, die zomaar even door de ruimte schalt op een reguliere woensdagmiddag in Stadslab Rotterdam. Achterin de hoek bij de werkbank klinkt gehamer en gezaag. Studenten van de opleiding Technische Informatica lijmen, schroeven en zagen prototypes, een fysieke representatie van hun idee.

Bij sommige prototypes wordt met tape de boel aan elkaar gehangen, een ander gebruikt tie wraps en een derde haalt een bestand uit de lasersnijder wat gelijmd wordt. Over de hoek van de werkbank duikt een student Creative Media & Game Technologies naar kleine bakjes vol schroeven, sensoren en actuatoren voor zijn project. Laptops staan op tafel om code aan te passen en de testen. Naast deze tweede tafel staat een grote maar mobiele kast waar groot "Warning" op staat; de VR-kast. Een groepje studenten van de opleiding Communicatie & Multimedia Design proberen voor het eerst een VR bril uit en ontdekken hoeveel ruimte er nodig is om een spel te spelen. Er wordt gelachen en gebotst. Aan de derde tafel zitten studenten Informatica mee te kijken terwijl ze met kartonnen dozen hun project tastbaar aan het maken zijn. En dan lopen er nog studenten Communicatie rond die grote posters en stickers printen en krijgen studenten Informatica les in de Microbit, een kleine minicomputer met 25 ledlampjes en diverse sensoren.

Het didactisch kompas van Stadslab Rotterdam

Al ruim elf jaar heeft de Hogeschool Rotterdam haar eigen fablab, een werkplaats met digitaal aangestuurde machines als 3D printers, lasersnijder en allerhande elektronica. Het lesgeven in deze contextrijke leeromgeving vraagt om een andere aanpak dan traditionele vormen van onderwijs. Een aantal jaar geleden ontwikkelde Stadslab Rotterdam een eigen instrument om onderwijs mee vorm te geven: het didactisch kompas. Dit instrument wordt ondertussen door diverse instellingen gebruikt. Regelmatig zijn er workshops voor docenten, schoolleiders, decanen en andere geïnteresseerden waarin dit instrument wordt gedeeld en toegepast. De eerstvolgende workshop hierover is op 8 november, als onderdeel van het landelijke maaksymposium.

Aanmelden voor deze workshop kan hier 

Zelf iets leren maken (en een Edubadge verdienen!) 

Er is weinig mooier dan zelf iets nieuws leren. Sinds een aantal jaar bieden we een aantal van onze modules aan in de vorm van Edubadges, digitale certificaten. Binnenkort zijn deze ook te behalen voor leerlingen en leraren. Denk hierbij aan de basis van 3D printen, het gebruiken van de lasersnijder, programmeren met de Microbit of iets ontwerpen in augmented of virtual reality. Een basis workshop duurt slechts 2 uur. Wil je zelf, of willen jouw leerlingen graag met deze vaardigheden aan de slag? Kom met ons in contact via Manon Mostert (sarmh@hr.nl)

Profielwerkstukken

Naast de mogelijkheid om van elkaar te leren middels het didactisch kompas en Edubadges gaan er dit jaar ook diverse scholieren in het lab aan de slag met hun profielwerkstuk. Een mooie manier om al eens kennis te maken met het digitale domein en nieuwe vaardigheden op te doen. Heb je vragen over deze samenwerking of zijn er leerlingen die ook graag een (deel van hun) profielwerkstuk in Stadslab Rotterdam doen? We denken graag mee! Kom met ons in contact via Manon Mostert (sarmh@hr.nl)! 

Open Inloop

Nieuwsgierig geworden naar het lab en liever zelf eens binnenlopen? Dat kan! Op twee momenten in de week is er de open inloop, waarbij we open zijn voor iedereen, van creatieve ondernemers of studenten van andere scholen tot hobbyisten of iedereen die maar iets zou willen maken.

Tijdens de open inloop momenten op dinsdag 13:00 – 17:00 uur en donderdag 17:00 – 21:00 uur kun je kosteloos gebruik komen maken van onze apparaten. Op de materialen na is het gebruik van de machines gratis, maar daartegenover vragen we je te delen wat je maakt, om anderen te kunnen inspireren. Dus door je bronbestand bijvoorbeeld op onze computers achter te laten of een foto van je gemaakte werk te delen op social media @stadslabrotterdam. Geheimhouding is niet mogelijk, tenzij je een machine commercieel huurt op vrijdag. Tegen betaling zijn machines te reserveren (alleen op vrijdagen) via info@stadslabrotterdam.nl.

Kijk hier voor meer informatie over reserveren

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen