Menu English

Stappenplan literatuuronderzoek

In 5 stappen naar een goede theoretische onderbouwing

Op internet en in de bronnen van de mediatheek vind je heel veel informatie. Hoe vind je een bron die voor jou relevant en bruikbaar is? Dat lees je hier.

Toon:

Waar moet je zoeken?

Wáár je zoekt bepaalt voor een groot deel wat je vindt. Onderzoeksgegevens over jongeren met obesitas vind je op een andere plek dan data over de afzetmarkt voor voedingssupplementen in Japan. Om je (onderzoeks)vraag te kunnen beantwoorden ga je dus gericht op zoek naar informatie in verschillende soorten bronnen.

Algemeen / Oriëntatie

Je oriënteert je op een onderwerp door gebruik te maken van diverse bronnen. Tijdens de oriënterende zoekfase krijg je een steeds duidelijker beeld van je onderwerp. Hieronder staat een aantal bronnen die je hiervoor kunt gebruiken.

Het web

Natuurlijk ken je Google. Er zijn echter meer zoekmachines waar je gebruik van kunt maken: Bing, Ecosia en DuckDuckGo om er maar een paar te noemen.

Encyclopedieën en Wiki's

Gebruik (online) encyclopedieën en wiki's om een overzicht te krijgen van je onderwerp. Ook de bronnenlijst van een gevonden artikel kan je verder op weg helpen. Wikipedia biedt vaak betrouwbare informatie, maar iedereen kan artikelen plaatsen of wijzigen. Controleer dus altijd je gevonden informatie en gebruik deze bron voornamelijk voor oriëntatie.

Vakspecialist / docent

Laat je adviseren door mensen uit jouw vakgebied, bijvoorbeeld je docent. Vraag naar namen van toonaangevende literatuur of vooraanstaande professionals en zoek vervolgens zelf verder.

Vakliteratuur

Dit zijn toonaangevende publicaties voor een vakgebied, zoals handboeken en vakbladen. Je kunt deze opzoeken via

  • START, (Study And Research Tool) het zoeksysteem van de Mediatheek. Hiermee vind je (bijna) alle materialen van de Mediatheek, papier en digitaal, via één zoeksysteem. Je ziet via START ook welke materialen er bij andere bibliotheken beschikbaar zijn en kan deze gemakkelijk aanvragen (niet gratis). Mis je belangrijke publicaties? Stuur ons een aanschafsuggestie.

Tijdschriften en kranten

Kranten en tijdschriften geven je inzicht in actuele onderwerpen en trends.

  • Nexis Uni gebruik je voor het doorzoeken van de Nederlandse dagbladen.
  • PressReader geeft je toegang tot honderden kranten en tijdschriften uit verschillende landen.
  • Bezoek de mediatheek om te bladeren in tijdschriften en kranten die we in de kast hebben staan.

Wetenschappelijke informatie

Wat is wetenschappelijk?

We spreken over wetenschappelijke informatie wanneer de wetenschappelijke methode is toegepast. Wetenschappelijke informatie wordt gepubliceerd in de vorm van artikelen in tijdschriften (journals), hoofdstukken in boeken, conferentieverslagen en proefschriften. Je kunt deze publicaties vervolgens opzoeken in databanken, repositories en geïntegreerde systemen.

Geïntegreerde systemen

Met een geïntegreerd systeem kun je allerlei bronnen en platformen tegelijkertijd doorzoeken. Dit bespaart tijd en je krijgt zo eenvoudig een overzicht van wat er beschikbaar is. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Google Scholar
    Doorzoekt zowel vrij beschikbare informatie als betaalde content. Biedt extra zoekopties als 'Geciteerd door' en 'Verwante artikelen' waarmee je makkelijk verder kunt zoeken naar gerelateerde informatie.
  • START
    Met START doorzoek je de boeken en e-books van de mediatheek, open access bronnen en een deel van de databanken. START is de grootste catalogus ter wereld waarin collecties van duizenden bibliotheken te vinden zijn.

Databanken

Waarom zou je direct in een databank gaan zoeken wanneer je START en Google Scholar hebt? Omdat je dan meer en betere zoekmogelijkheden hebt, waardoor de relevantie van je zoekresultaat omhoog gaat! Enkele voorbeelden van multidisciplinaire databanken met wetenschappelijke artikelen zijn:

Naast multidisciplinaire databanken zijn er ook databanken met wetenschappelijke informatie specifiek voor een vakgebied. In databanken kun je zowel feitelijke, actuele als achtergrondinformatie vinden. De hogeschool sluit (betaalde) licenties af met uitgevers voor toegang. Via deze website kun je ze thuis en op de hogeschool campus benaderen. Kijk bij "Informatiebronnen per Opleiding" voor een overzicht van relevante databanken voor jouw opleiding.

Digital repositories

Via "digitale opslagplaatsen" stellen veel (onderwijs)instellingen open access wetenschappelijke informatie beschikbaar.

  • HBO Kennisbank
    Geeft toegang tot afstudeerproducten van studenten van hogescholen. Tevens vind je er de publicaties van lectoren.
  • Hogeschool Rotterdam projecten en publicaties
    Projecten en publicaties van docenten en lectoren.
  • NARCIS
    Nederlandse databank voor lopend en afgerond wetenschappelijk onderzoek van alle Nederlandse universiteiten, KNAW en NWO.

Ga voor meer wetenschappelijke bronnen naar Informatiebronnen Online. Filter het type informatie op Wetenschappelijke artikelen.

Nieuws, trends en opinie

Kranten en tijdschriften

Je hebt toegang tot een grote hoeveelheid nationale en internationale kranten en tijdschriften via de Mediatheek. 

  • Nexis Uni gebruik je voor het doorzoeken van de Nederlandse dagbladen.
  • PressReader geeft je toegang tot kranten en tijdschriften uit verschillende landen.
  • MDinfo biedt je toegang tot samenvattingen van nieuws- en vakbladen in Nederland.

Bezoek de mediatheek om te bladeren in tijdschriften en kranten die we in de fysieke collectie hebben.

Trend- en marktrapporten

  • Stylus geeft je toegang tot de belangrijkste wereldwijde trends. Hier vind je trendrapporten die inzicht geven in nieuwe trends en innovaties op het gebied van o.a. lifestyle, consumententrends en productontwikkeling. 
  • Company.info biedt je trend- en marktrapporten die gericht zijn op Nederland. Klik hiervoor in de databank op "Meer" en selecteer marktrapporten. 
  • EMIS Professional is een databank die gericht is op de markten en bedrijven van opkomende markten, in deze databank vind je dan ook bedrijfsinformatie en marktrapporten.
  • Marketline is een databank die rapporten en statistieken biedt over bedrijven, landen en markten. 
  • Het CBS verzamelt alle cijfers over Nederland. Op de website van het CBS kun je rapporten vinden en in de databank Statline vind je de cijfers waarmee je zelf grafieken en tabellen kunt maken.

Boeken en E-books

Boeken 

  • Boeken Wat er bij de mediatheek in de boekenkasten staat, vind je met START, het zoeksysteem van de mediatheek. Je hebt hier ook de mogelijkheid om boeken te reserveren en verlengen.

  • E-books Veel boeken zijn ook beschikbaar als e-book, ook de verplichte boeken op je literatuurlijst. De beschikbaarheid en toegankelijkheid hangt echter af van de uitgever. Ook e-books vind je eenvoudig met START.

    Tip! zoek op titel en filter op 'eBook' of 'Gedrukt boek'.

Meer informatie

Andere onderwerpen en/of soorten informatie

Op zoek naar statistieken, jurisprudentie, of bedrijfsinformatie? Je kunt hier op de volgende manier snel een overzicht van krijgen:

  1. Ga naar het databankenoverzicht.
  2. Gebruik de filters om het overzicht te beperken tot een bepaald thema of type informatie.
    filter uitklapvenster