Menu Zoeken English

The Hague BlockX - De Binckhorst

Hogeschool Rotterdam | Schouten B.V.

Studenten Bouwkunde, Logistics Management en Watermanagement dragen bij aan herontwikkeling kavel op de Binckhorst in Den Haag.

Vraagstelling

Schouten Bouw en Ontwikkeling wilt graag een kavel aankopen op de Binckhorst in Den Haag. De Binckhorst is een industriegebied wat de komende jaren getransformeerd wordt tot hippe woonwijk. Aan ons de opdracht om advies te geven wat de mogelijkheden zijn met de kavel. De onderzoeksvraag: Moeten zij de kavel kopen en wat kunnen zij hier ontwikkelen? Op de kavel staat nog huidige bebouwing: een verffabriek en autogarage. Belangrijk is dus ook de keuze tussen sloop of transformatie van de gebouwen.

Aanpak

Eerst hebben we onderzocht wat rendabel is voor de ontwikkeling van de kavel en van meerwaarde is voor de ontwikkeling. We hebben een offerte aan de opdrachtgever aangeboden en deze was hier zeer over te spreken. We kregen een GO om het verder uit te werken. De ideeën uit de offerte zijn we gaan vormgeven door te schetsen. We kwamen op het idee om een legoblokje als het ware als een studentenwoning te zien en hebben toen een ontwerp met legoblokjes gemaakt. Dit ontwerp hebben we met een schetsrol verder uitgeschetst tot een plan en daarna digitaal met Revit ingetekend en een filmpje gemaakt.

Resultaat

Het resultaat is een ontwerp voor de mogelijke indeling van de kavel. In het ontwerp zal de karakteristieke verffabriek behouden blijven en getransformeerd worden tot een cultuurcentrum en ruimte voor startups. De autofabriek hebben wij gesloopt. Hier zal een verhoogd leefdek gecreëerd worden met drie torens erop, bestaande uit studentenwoningen die transformeerbaar zijn tot luxe appartementen. Dit omdat de komende jaren de Binckhorst een bouwput is en hier dan geen mensen willen wonen maar wel tijdelijk studenten gehuisvest kunnen worden. We zijn trots op het resultaat.

Opleiding(en)

  • Bouwkunde

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Chris van Es, F.M. Houweling, Lars de Jongh, Bart Klinkenberg, Kay Nusselder, Desny Wijsbroek

Begeleider(s)

Arjen van Susteren, J.S.P. Tempelaar

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen