Menu Zoeken English

Social Impact Bonds

Hogeschool Rotterdam

Toepassing (wenselijkheid en haalbaarheid) van Social Impact Bonds bij de bestrijding van jeugdwerkloosheid in Rotterdam.

Vraagstelling

De overheid, private investeerders en maatschappelijke dienstverleners (uitvoerders) worden door een social impact bond verbonden aan een maatschappelijk probleem, dat onder het domein van de overheid valt. De investeerder financiert de activiteiten van de uitvoerder en draagt het financiële risico van het project. Met de activiteiten worden maatschappelijke resultaten behaald, die leiden tot kostenbesparingen bij de overheid. Kenniscentrum Business Innovation heeft een onderzoek uitgevoerd naar de toepassing van social impact bonds bij de bestrijding van jeugdwerkloosheid in Rotterdam.

Aanpak

Het onderzoek is verdeeld in theoretisch en empirisch onderzoek. In het theoretisch kader zijn het probleem en de kosten van werkloze jongeren, de maatregelen tegen jeugdwerkloosheid, en de werking van social impact bonds geanalyseerd. Door raadplegen van uiteenlopende bronnen, zoals wetenschappelijke artikelen over werkloosheid, re-integratie instrumenten, non-profitorganisaties en social impact bonds, tot databanken van het CBS en de OECD. Vervolgens is empirische informatie verzameld door het afnemen van interviews met ervaringsdeskundigen over social impact bonds.

Resultaat

Social impact bonds zijn vernieuwend doordat effectmeting onderdeel is van de constructie en omdat het bij de overheid leidt tot betalingen uit besparingen in plaats van budgetten. Samen met de verschuiving van het financiële risico voor de aanpak van maatschappelijke problemen naar private investeerders, is de conclusie dat social impact bonds leiden tot een aanpak die fundamenteel verschilt van traditionele re-integratie instrumenten. Het instrument is zeker wenselijk - blijkt uit interesse van belanghebbenden en participanten - én zijn zeer geschikt om bijstandsgerechtigden te helpen.

Award

  Social Enterprise Scriptieprijs 2015

Opleiding(en)

  • Accountancy

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Brian van Es

Begeleider(s)

Olav Houben

Downloads

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen