Menu Zoeken English

PMG-project robotstofzuigers in de zorg

Stichting Humanitas

Stichting Humanitas wil een (voor)onderzoek naar het gebruik van robotstofzuigers in de thuiszorg.

Vraagstelling

Stichting Humanitas wil een onderzoek opzetten om bewijs te verzamelen of het gebruik van een robotstofzuiger de werkdruk van zorgpersoneel kan verlichten. Een multidisciplinaire groep van tweedejaarsstudenten: Gezondheidszorg Technologie, Ergotherapie, Fysiotherapie en Verpleegkunde is gevraagd als vooronderzoek een gebruikersonderzoek bij Humanitas uit te voeren en hierbij twee type robotstofzuigers, nu op de markt beschikbaar, te vergelijken. Ook wordt de studenten gevraagd aanbevelingen te doen voor een verder (groter) onderzoek.

Aanpak

De studenten hebben met acht robotstofzuigers van twee verschillende merken, bij cliënten van Humanitas testen uitgevoerd. De werking van de stofzuigers is geobserveerd. Zowel de zorgverleners als de cliënten zijn over het gebruik van deze stofzuigers geënquêteerd en geïnterviewd. De robotstofzuigers zijn op diverse punten, o.a. technische eigenschappen, gebruikersgemak etc. vergeleken. Problemen met het gebruik van deze stofzuigers zijn in kaart gebracht.

Resultaat

Bij 7 van de 8 cliënten was de stofzuiger een succes. Sommige cliënten gaven aan het jammer te vinden dat de stofzuiger weer moest worden ingeleverd. Studenten hebben met een gedegen advies kunnen aangeven welke van de robotstofzuigers het beste uit de verf kwam, op grond van de onderzochte eigenschappen en het gebruik. Studenten hebben hun (verdere) bevindingen mondeling en schriftelijk gepresenteerd aan de opdrachtgever, samen met de aanbevelingen en adviezen voor het verdere onderzoek.

 

Opleiding(en)

  • Gezondheidszorgtechnologie

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Lisanne Hulshof, Tom Kornaat, Mike Laurens, Bas Oster, Michelle Roos, Joyce van der Toorn Vrijthof, Iris de Vries, Sjoerd Wasman

Begeleider(s)

Ellen van Mil

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen