Menu Zoeken English

Ligandsynthese voor Universiteit Leiden

Universiteit Leiden - LIC - MCBIM

Derde- en vierdejaars Chemiestudenten maken een serie verbindingen die voor onderzoek aan Universiteit Leiden nodig zijn.

Vraagstelling

In de vakgroep MCBIM aan de Universiteit Leiden (http://mcbim.lic.leidenuniv.nl) wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van speciale metaalverbindingen die gebruikt kunnen worden in nieuwe LED-verlichting. Deze metaalverbindingen zijn in staat om bepaalde kleuren licht om te zetten in andere kleuren. In de foto's en het filmpje hierboven is te zien hoe blauw laserlicht wordt omgezet in oranje licht. Voor het maken van deze metaalverbindingen zijn verschillende organische moleculen (liganden) nodig die niet commercieel verkrijgbaar zijn.

Aanpak

Een aantal vierdejaars studenten van de opleiding Chemie gaat tijdens het afstudeerproject een verkenning doen voor de synthese van dergelijke liganden; eerst in de literatuur, daarna in de praktijk. Aan de hand van die resultaten maken de derdejaars Chemie studenten in het reguliere synthesepracticum een serie variaties van deze liganden.

Resultaat

In totaal zijn er twaalf verschillende liganden gemaakt en geanalyseerd. Deze worden nu in Leiden gebruikt voor verder onderzoek.

Opleiding(en)

  • Chemie

Type

Project

Aan dit project werkten mee

J. Berding

Begeleider(s)

C.B. Minkenberg

We gebruiken cookies voor analyse en marketing om de website te verbeteren.

Wijzig cookie-instellingen