Menu Zoeken English

Klimaatdijk Streefkerk

Van der Padt en Partners

Verantwoord en toekomstgericht bouwen op een nieuw dijkconcept.

Vraagstelling

In Streefkerk wordt een nieuwe en innovatieve klimaatdijk gerealiseerd. De dijk zal onder alle natuurlijke omstandigheden niet bezwijken. De dijk haalt zijn sterkte uit zijn afmetingen. Om zoveel mogelijk investeringskosten terug te winnen moet de dijk intensief worden bebouwd. De klimaatdijk is niet groot genoeg om de gewenste hoeveelheid woningen gebouwd met traditionele bouwmethode aan te kunnen. De hoofdvraag is: Op welke manieren kan in de bebouwing rekening gehouden worden met ruimte voor beheer en mogelijkheden bieden voor onderhoud en eventuele versterkingen?

Aanpak

Eerst zijn de verschillende stakeholders en hun wensen en eisen aan het project geïnventariseerd om het probleem helder te krijgen. Dit onderzoek resulteerde in de ruimtelijke en planologische eisen aan de klimaatdijk. Hierna is er technisch onderzoek gedaan naar de faalmechanismen van de klimaaatdijk. Uit dit onderzoek kwamen de technische eisen. De 2 onderzoeken samen resulteerden in het PvE. Aan de hand van dit PvE zijn verschillende oplossingen bedacht die geresulteerd hebben in het bouwconcept. Dit concept is daarna verder uitgewerkt en geïmplementeerd in het ontwerp voor de bebouwing.

Resultaat

Het onderzoek heeft een bouwconcept opgeleverd welke als uitgangspunt dient voor het ontwerp van de bebouwing op de klimaatdijk. Het bouwconcept biedt ruimte aan het onderhoud en het beheer van de klimaatdijk, maar biedt ook voldoende ruimte voor de gewenste intensieve bebouwing. Het bouwconcept van de dijktafels kan gebruikt worden voor de bebouwing op nog te bouwen klimaatdijken.

Opleiding(en)

  • Bouwkunde

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Niels Steverink

Begeleider(s)

Harold Tieman

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.