Menu English

Immuuntherapie tegen melanoma (huidkanker)

Lab. Experimentele Tumor Immunologie, Erasmus MC

Kim Ardts richtte haar afstudeeronderzoek op het testen van nieuwe immuuntherapie en ontving hiervoor een nominatie hogeschool innovatieprijs 2012.

Vraagstelling

Hoe kan ons eigen immuunsysteem ons helpen bij de bestrijding en genezing van melanoma huidkanker? Er is een nieuw soort immuuntherapie ontwikkeld waarbij het immuunsysteem van de patiënt zelf een grote rol speelt. Om deze nieuwe therapie te testen wordt er gebruikt gemaakt van een muis proefdiermodel. Het afstudeerproject van Kim Ardts was het ontwikkelen van melanoma tumorcellen voor de muis, en vervolgens het immuunsysteem van de muis gebruiken voor de bestrijding van deze tumorcellen.

Aanpak

Het ontwikkelen van de melanoma tumorcellen gebeurde in het laboratorium, waarbij er DNA dat codeert voor specifieke eiwitten van melanoma in de tumorcellen werd gebracht. Hierdoor werden deze cellen melanoma specifiek en werd als zodanig herkend door het immuunsysteem van de muis. Bovendien werd het immuunsysteem van de muis aangepast dat gemakkelijker de melanoma tumorcellen herkend en bestreden konden worden.

Resultaat

De ontwikkelde melanoma cellen werd vervolgens in het laboratorium getest, en bleken de specifieke eiwitten voor melanoma te bevatten en ook herkend te worden door de immuuncellen van de muis. Vervolgens werd de therapie ook in muizen zelf getest, waaruit hetzelfde resultaat kwam als in het laboratorium. Het immuunsysteem van de muis viel de melanoma cellen aan en de tumor verdween. De immuuntherapie zal nog verder ontwikkeld moeten worden maar er is weer een nieuwe stap gezet voor het ontwikkelen van een betere immuuntherapie tegen melanoma huidkanker.

Opleiding(en)

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Type

Afstuderen

Begeleider(s)

M. Heemskerk, O.P. Middelkoop

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen