Menu English

Hergebruik materiaal van grafstenen

Opleiding Productdesign Willem de Koning Academie

Onderzoek hoe materiaal met emotionele waarde een mooie herbestemming krijgt

Vraagstelling

Per jaar worden 26 zeecontainers aan grafstenen geruimd. Dit materiaal wordt standaard vergruisd en belandt onder de snelweg als verharding. Is er een hoogwaardigere manier van hergebruik van deze enorme hoeveelheid grafstenen, waarmee de emotionele waarder gerespecteerd wordt?

Aanpak

Tijdens het experimenteren met wijzen van verwerken van grafstenen, blijkt dat als je deze steen smelt in een keramiek-oven, het resultaat in allerlei vormen gegoten kan worden. Vergruizen is dus niet de enige manier van verwerken. En daarmee verdwijnt het materiaal met enorme emotionele waarde niet automatisch onder een snelweg. Vervolgens is nagedacht over hoe het gesmolten steen verder verwerkt kan worden, hoe het er uit kan zien na verwerking. Hoe het aantrekkelijk kan worden gemaakt? En of het op een mooie manier worden toegepast?

Resultaat

Grafstenen is materiaal met een enorme potentie om hoogwaardig en duurzaam te (blijven) gebruiken. In gesmolten vorm kan het worden gebruikt voor bijvoorbeeld objecten bij mensen thuis of in een openbare ruimte, er kunnen nieuwe grafstenen van worden gemaakt, familieleden kunnen de verwerkte grafsteen behouden of laten verwerken, etc. Iedere wijze van toepassing verlengt de levensduur van het materiaal en respecteert de emotionele waarde.

Duurzaam

  Dit project is duurzaam.

Opleiding(en)

  • Vormgeving

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Marten van Middelkoop

Begeleider(s)

Thomas Linssen, Frederieke Top, Femke de Vries

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen