Menu
  English

  Healing Environment

  Erasmus Medisch Centrum

  In de Neonatologie afdeling van het Sophia Kinderziekenhuis is onderzoek gedaan naar hygiëne van de omgeving door verschillende plekken te sampelen.

  Vraagstelling

  Hoofdvraag: Hoeveel en welke soorten bacteriën zijn er aanwezig op de Intensive Care Unit van de afdeling Neonatologie. Op deze afdeling liggen namelijk kinderen die extra vatbaar zijn voor infectie door bacteriën. Deelvraag: Wat voor en hoeveel bacteriën zijn er aanwezig op de gordijnen? Deelvraag: Wat voor en hoeveel bacteriën zijn er aanwezig op de drukknoppen van ademhalingsapparatuur? Deelvraag: Zitten er ziekmakende bacteriën tussen, en zo ja welke?

  Aanpak

  Er zijn meerdere malen monsters genomen bij de Intensive Care Unit van de afdeling Neonatologie van het Sofia Kinderziekenhuis. Dit zijn vochtig gemaakte wattenstaafjes. De bacteriën die meegenomen werden door de vochtige wattenstaafjes over gordijnen of drukknoppen te vegen werden op platen bebroed. Alle platen die bacteriën bevatten werden verder onderzocht om de soort te bepalen. Antibiotica resistentie werd ook onderzocht.

  Resultaat

  Er zijn voornamelijk bacteriën die gewoon normaal op de huid groeien, de zogenaamde huidflora. Dit resultaat is volgens de gestelde hypothese. Er zijn tegen de 30 samples genomen, en hier bleken 24 minimale groei van bacteriën te vertonen, met slechts enkele bacteriën aanwezig. Dit onderzoek laat zien dat de huidige hygiëne in orde is. Dit onderzoek is een steekproef en kan herhaald worden met andere locaties. Het project kende een moeizame start doordat opdracht en opdrachtgever vanaf het begin van het project niet helemaal duidelijk waren. Eenmaal duidelijk, liep het project beter.

  Opleiding(en)

  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

  Type

  Project

  Aan dit project werkten mee

  Achraf El-Haddouchi, Lars Houtman, J.A. Meyboom, Djenolan van Mourik, Liza Niestadt, Robbert van Soerland