Menu English

Growing Materials

Uit je Eigen Stad

Een voor "Uit Je Eigen Stad" ontworpen, 'groeiend' verpakkingsmateriaal gemaakt door micro-organismen, dat als vervanging voor kunststof kan dienen.

Vraagstelling

Het doel van het onderzoek was het ontwerpen van een groeiend materiaal, dat geïmplementeerd kan worden bij Uit Je Eigen Stad en gebruikt kan worden als vervanging voor kunststof. Een groeiend materiaal kan een materiaal zijn gemaakt door micro-organismen als schimmels, algen of bacteriën, maar ook bijvoorbeeld van cellulose. Daarbij vonden de studenten het voornamelijk belangrijk om een materiaal te maken dat mensen verrast, mensen laat nadenken over het consumptiegedrag en de plastic soep.

Aanpak

Wij als ontwerpers beschikken over veel technische kennis, maar weten weinig over het groeien van organismen. Om toch een materiaal te kunnen ontwerpen was het samenwerken met de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en kennisinstituten essentieel. Deze kruisbestuiving heeft gezorgd voor nieuwe kenniscreatie, voor vernieuwende denkwijzen en een duurzaam eindproduct. De vele experimenten in het laboratorium hebben uiteindelijk geleid tot een shiitake-verpakkingsmateriaal gemaakt van de afvalstoffen, vrijgekomen bij de productie van de paddenstoelen zelf.

Resultaat

Het uiteindelijke product is momenteel nog te duur om geproduceerd te worden. Extra onderzoek is nodig om de kostprijs te drukken. Maar het team en de opdrachtgever vinden het belangrijk om bewustwording te creeëren onder de gebruiker. Mensen laten nadenken over consumptiegedrag, materiaalgebruik en verpakkingen. Via via werden we uitgenodigd deel te nemen aan de Designweek in Milan. Daar kregen we opmerkingen als: ik wil mijn paddenstoelen niet in dit materiaal. Voor ons was op dat moment het doel bereikt, want waar is men mee bezig als we chemisch prefereren boven natuurlijk.

Duurzaam

  Dit project is duurzaam.

Opleiding(en)

  • Industrieel Product Ontwerpen
  • Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Type

Onderzoek

Aan dit project werkten mee

Zoe Agasi, Emma van der Leest, Loeke Molenaar

Begeleider(s)

Stephan Blom, Eric Kamst, Peter Troxler

Downloads

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen