Menu
  English

  Eerste Hulp Bij Organiseren

  Cultuurscouts Noord

  Studenten hebben voor de minor 'Verbinden(d) door Cultuureducatie' in opdracht van Cultuurscouts Rotterdam een toolkit voor jongeren ontwikkeld.

  Vraagstelling

  Jongeren zitten boordevol creatieve ideeën voor projecten, maar hebben vaak geen goed beeld bij hoe ze het organiseren hiervan moeten aanpakken. Cultuurscouts kunnen hierin ondersteuning bieden, maar het is weinig effectief als dit in de vorm van 'handje vasthouden' wordt gedaan. Om te stimuleren dat jongeren zelfstandig aan de slag gaan met het organiseren van leuke initiatieven, is een toolkit ontwikkeld met hierin de basisbenodigdheden om te kunnen starten. Zo kunnen jongeren eerst zelf ondervinden waar knelpunten liggen zodat zij pas om hulp vragen wanneer die hulpvraag concreet is.

  Aanpak

  De inhoud van de toolkit is tot stand gekomen door de aspecten van het organiseren van een activiteit vast te stellen en hiervoor documenten te verzamelen die als handvat kunnen dienen. Deze documenten zijn onder andere qua taalgebruik omgevormd tot relevante en behapbare stappenplannen voor jongeren. Op basis van de ervaringen van studenten zelf en die van jongeren om hen heen is de toolkit aangevuld met tips en tricks. Om de vorm van deze toolkit interessant en herkenbaar te maken is gekozen voor een EHBO-doos; Eerste Hulp Bij Organiseren.

  Resultaat

  In de doos is een boekje te vinden waarin kort en bondig beschreven staat hoe je stap voor stap een evenement kunt organiseren. Denk hierbij aan tips en tricks voor het schrijven van een projectplan, werving en communicatie. Op de USB-stick wordt het stappenplan toegelicht en zijn invulformulieren zoals een begroting en een draaiboek te vinden. Ook is een notitieblok en een pen bijgevoegd voor aantekeningen tijdens ondersteunende gesprekken. Actieve jongeren uit Noord en Centrum kunnen de toolkit opvragen bij hun cultuurscout.

  Opleiding(en)

  • Culture en Maatschappelijke Vorming

  Type

  Project

  Aan dit project werkten mee

  Tessa Koekhoven, Sophie Teekens, Mizgin Toguc, Renate Wernert