Menu English

Educatief onderwatercentrum Maashaven

Gemeente Rotterdam, Stadsontwikkeling | IDEddy

Het onderwatercentrum is een plek om de flora en fauna onder water te bewonderen. Een plek om te leren, te ontspannen en te ontmoeten.

Vraagstelling

Voor het Praktijk Integratie Project Maashaven Dynamics hebben studenten van verschillende opleidingen (Civiele Techniek, Ruimtelijke Ontwikkeling en Watermanagement) een ontwerp gemaakt voor een onderwatercentrum in de Maashaven. De opdrachtgever is gemeente Rotterdam i.s.m. IDEddy. De onderzoeksvraag luidt: Hoe kan er in de Maashaven een educatief onderwatercentrum worden gecreëerd, daarbij aansluiting vinden met de bewoners en omgeving, de waterkwaliteit worden verbeterd en hiermee de flora en fauna worden gestimuleerd?

Aanpak

Aan de hand van de onderzoeksvraag zijn deelvragen opgesteld in verschillende thema’s: ruimtelijke- en watersysteemanalyse en de technische mogelijkheden. Daar zijn analyses van gemaakt en daarna zijn er verschillende soorten onderzoeksmethoden toegepast. Vervolgens is een Programma van Eisen opgesteld en een visie voor de Maashaven en haar omgeving. Tot slot zijn er variantenstudies gemaakt van het onderwater centrum en een strategie voor het verbeteren van de waterkwaliteit en het stimuleren van flora en fauna. Hiermee is ook de onderzoeksvraag beantwoord.

Resultaat

Het eindproduct is een onderzoeksrapport met hierin het doorlopen proces (met o.a. onderzoeksopzet, onderzoeksvraag, deelvragen en variantenstudies), een ontwerpboek, met hierin de uitwerking van de gekozen variant (met o.a. technisch ontwerp, sfeerbeelden en een waterkwaliteit verbeteringsstrategie). De uitwerking is een normaal huis wat overal in Nederland zou kunnen staan. Daarnaast is er van het ontwerp een 3D animatie gemaakt, die meer inzicht geeft in het ruimtelijke ontwerp en de ligging in de omgeving.

Duurzaam

  Dit project is duurzaam.

Opleiding(en)

  • Civiele Techniek

Type

Project

Aan dit project werkten mee

L. Aartse, M. Allouch, M. Hendrikse, J. Hogerheijde, W. Masôudy

Begeleider(s)

M.T.P. Ritmeijer

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen