Menu English

E-book onderhandelingskracht

Iris van der Waals

Hoe onderhandel je met succes? Praktische 'how to' voor studenten en ondernemers met win-winambities

Vraagstelling

Onderhandelen is een natuurlijk proces, waarbij partijen zich aan een bepaalde etiquette (horen te) houden. Deze richtlijnen hebben vooral betrekking op gedragsnormen en waarden. Onderhandelende partijen willen namelijk maar één ding: hun doel behalen. Dit lukt vaak niet zonder flexibel mee te bewegen in de onderhandeling. Het is soms lastig om bepaalde belangen of pijnpunten bij de andere partij te ontdekken. Wat verlangt de tegenpartij precies? Waarmee kun je hen tegemoetkomen? Hoeveel alternatieven zijn er? Kortom, hoe geef je effectief richting aan onderhandelingen?

Aanpak

Dit e-book is geïnitieerd door de Hogeschool Rotterdam. Het dient als een toolbox die studenten, docenten en andere belanghebbenden meer onderhandelingskracht biedt in zakelijke settings. In het e-book doorgronden we een aantal onderhandelingsmodellen. We nemen ook een aantal modellen en methodieken onder de loep die normaliter voor andere toepassingen dan onderhandelen worden ingezet. De technieken, methoden en modellen uit onze toolbox passen we toe op een businesscase. Uiteindelijk doel is om de ‘best case scenario’ te ontrafelen en op basis daarvan een onderhandelingsadvies uit te brengen.

Resultaat

Wanneer kun je het beste welk model gebruiken? HOOKED-MODEL Het Hooked Model creëert voor een deel nieuwe inzichten, waarmee je kunt bepalen hoe je een onderhandeling kunt starten. CONFLICTSFEREN Conflictsferen is een model dat toereikend is voor bijna alle onderhandelingssituaties. Het model is het beste bruikbaar en toereikend tijdens onderhandelingen. HARVARD ONDERHANDELINGEN Het Harvard onderhandelen model geeft veel inzichten en maakt in korte stappen duidelijk waar een onderhandelaar op moet letten. Het model is toe te passen in vrijwel alle onderhandelingsscenario’s.

Opleiding(en)

  • Small Business and Retail Management

Type

Project

Aan dit project werkten mee

I.R. Waals

Downloads

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen