Menu English

Duurzame snuffelneus

DCMR

Samenwerking tussen HR studenten, DCMR en Holst Centre. Er wordt een snuffelneus gebouwd en ontworpen die de luchtkwaliteit meet.

Vraagstelling

De vier grote steden in Nederland hebben problemen met de luchtverontreiniging (TNO onderzoek over fijnstof). Zo ook kampt Rotterdam met veel luchtverontreiniging in de stad, maar waar de ongezonde lucht precies zit, is op straatniveau moeilijk te bepalen. Studenten van de minor Embedded Systems verdiepten zich in dit probleem.

Aanpak

Studenten van de opleidingen Industrieel Product Ontwerpen, Elektrotechniek en Technische Informatica hebben de snuffelneus ontworpen en gebouwd. Met behulp van DCMR (Milieudienst Rijnmond), Holst Centre (Ontwikkelaar sensoren), lectoraat Duurzame Product Ontwikkeling en Kenniscentrum Creating 010 is de snuffelneus tot stand gekomen. Om te kijken of er onder consumenten voldoende draagvlak is voor het product, hebben studenten van de opleidingen Communicatie en Communication and Multimedia Design een bijdrage geleverd aan het project.

Resultaat

Door intensieve samenwerking is de duurzame snuffelneus gerealiseerd. De snuffelneus is een apparaat met sensoren dat door het meten van stikstofdioxide, temperatuur en luchtvochtigheid bepaalt hoe hoog of laag de kwaliteit van lucht is. Hierna communiceert de neus via bluetooth met een app op je smartphone. Er wordt een kaart getoond waarop zowel de huidige positie van de gebruiker en zijn metingen is te zien als die van andere 'neuzen' in de stad. Hiermee kun je een fietsroute kiezen door Rotterdam. Een toepassing is om schoolgaande kinderen de gezondste route naar school te laten fietsen.

Opleiding(en)

  • Elektrotechniek
  • Technische Informatica
  • Industrieel Product Ontwerpen

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Peter Baan, Björn Braber, Pim van Dijk, Raymen Scholten, Edwin Schriek, Paul Zoeteweij

Begeleider(s)

Maarten Dubbeld, Stefan Persaud

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen