Menu English

Duurzaam gemaal

Gemeentewerken Rotterdam

Het ontwerpen van een gemaal dat energieneutraal is en energie levert aan de omgeving.

Vraagstelling

In de jaren ’50 is in IJsselmonde het gemaal Kerkedijk gebouwd. Deze had als doel het rioolwater naar de waterzuivering te pompen. In deze tijd was er nog geen sprake van dat hier een woonwijk zou komen. Door technologische vooruitgang zijn de pompen naar de kelder verplaatst. Hierdoor komt het gebouw boven de grond leeg te staan. Onze opdracht is om hier de maximaal mogelijke hoeveelheid energie uit te halen en een nieuwe functie te vinden voor het gebouw, welke in de wijk past. Onze enige instructie luidde: Ontwerp een duurzaam gemaal met een nieuwe functie.

Aanpak

Bij het maken van ons ontwerp zijn wij begonnen met het bepalen van de nieuwe functie. Onze brainstorm leverde mooie ontwerpen op die in het definitieve ontwerp verwerkt zijn. Wij hebben er, in het definitieve ontwerp, voor gekozen om groepswoningen in het nieuwe gemaal te ontwikkelen. De hoofdstructuur hebben we laten staan, met kleine uitbouwen aan het noorden en zuiden. Hierdoor verplaatst de sterke as van het gebouw zich evenwijdig met de assen van de wijk, waardoor het gebouw minder zal opvallen.

Resultaat

Adviezen: 1. De eenvoudigste manier om energie te winnen is zonnepanelen op het dak plaatsen. Er past 150 m² zonnepaneel op het dak, wat goed is voor een elektriciteitsopbrengst van 13000 kWh op jaarbasis. Dit is genoeg is om selfsupporting te zijn. 2. Energie winnen in het riool. Er is ruim 600 meter riool beschikbaar. Dit is voldoende om 1800 kWh uit het riool te halen. Dit zullen wij als warmte gaan distribueren aan het Maasstadziekenhuis. 3. De opbrengsten door verhuur van de kamers aan studenten bedragen volgens de woonnorm 3500 euro bruto.