Menu English

Concurrentieonderzoek Zwarte Zee havens

Port of Rotterdam

Onderzoek naar 5 Zwarte Zee havens. Wat zijn de ontwikkelingen en wat hebben die voor impact op Rotterdam? Ook: bezoek op locatie 'Constanta'.

Vraagstelling

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft onvoldoende zicht op de ontwikkelingen van de Zwarte Zee havens, de maritieme containerlading uit Azië die zij verwerkt en diens invloeden op de positie van Rotterdam in het achterland. Zwarte Zee havens kunnen marktaandeel en maritieme lading van Rotterdam veroveren. Rotterdam kan door onvoldoende inzicht moeilijk bepalen wat de juiste maatregelen zijn om haar positie te versterken en te verbeteren.

Aanpak

Om tot het gestelde doel te komen is een methode ontwikkeld om havens te kunnen beoordelen op hun concurrentievermogen. Met deze methode worden de vijf Zwarte Zee havens vergeleken met Rotterdam. Om de kwaliteit van de methodieken te waarborgen en de criteria te valideren worden deze getoetst bij experts van het Havenbedrijf. De experts zijn mensen die direct of indirect te maken hebben met de ontwikkelingen van de Zwarte Zee havens. Van de onderzoeksresultaten wordt een analyse gemaakt. Deze analyse dient als input voor het advies.

Resultaat

Er is een goed beeld geschetst van de vijf havens in de Zwarte Zee. Constanta kan als enige haven impact uitoefenen op de concurrentiepositie van Rotterdam, maar gering. Om problemen te voorkomen en kansen te creeren is een samenwerking aangaan met deze haven als beste optie geadviseerd. Er wordt nu daadwerkelijk gewerkt aan deze samenwerking. Hier ben ik zelf als projectleider bij betrokken.

Opleiding(en)

  • Logistics Engineering

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Elias Becker

Downloads

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen