Menu Zoeken English

Calamiteitenberging Ronde Hoep

Hogeschool Rotterdam

Voorkeursvarianten onderzoek calamiteitenberging Ronde Hoep voor het Waterschap Amstel, Gooi & Vecht (AGV).

Vraagstelling

Noordwesterstorm, hoog tij en extreme neerslag over heel west Nederland. Een situatie die minder dan eens per 100 jaar voorkomt, maar wel denkbaar is. Om het stroomgebied van de Amstel te beschermen tegen deze extreme, heeft het waterschap gekozen om polder Ronde Hoep in te richten als calamiteitenberging. De polder kan dan worden ingezet om kritieke waterstanden in de Amstel te laten dalen, waarmee het overstromingsrisico afneemt. De bewoners van deze oer-Hollandse polder zijn fel tegen deze plannen. Centraal stond het bedenken van ontwerpvarianten die de last bij bewoners sterk beperkt.

Aanpak

De polder is in kaart gebracht d.m.v. analyses op ruimtelijk, watersysteem en stakeholder niveau. Door de analyses werd het mogelijk om een 0-scenario op te zetten: wat gebeurt er wanneer er geen maatregelen worden getroffen? Naar aanleiding van de analyses is er een Programma van Eisen opgesteld. Deze gestelde eisen moeten terugkomen in de ontwerpvarianten. De ontwerpvarianten kunnen vervolgens getoetst worden d.m.v. een Multicriteria-analyse. De uitkomst hiervan resulteert in de door de projectgroep opgestelde beste ontwerpvariant voor de polder Ronde Hoep als calamiteitenberging.

Resultaat

Er is gekozen voor een variant binnen de polder en voor een ‘out of the box’ idee buiten de polder. Binnen het beheersgebied van AGV maken grote gebieden deel uit van De Stelling van Amsterdam. Dit was een verdedigingslinie rondom de stad. Hierbij werd gebruik gemaakt van inundatievlaktes: er werd gecontroleerd land onder water gezet als verdedigingsmiddel. Deze stukken land zijn lagergelegen in de omgeving en hierdoor uitermate geschikt als calamiteitenberging omdat ze vrijwel onbebouwd zijn gebleven. Dit resulteerde in een advies dat AGV haar keuze voor De Ronde Hoep moet heroverwegen.

Opleiding(en)

  • Watermanagement

Type

Project

Aan dit project werkten mee

J. Hogerheijde

Begeleider(s)

L.J.C. van Eck

 

We gebruiken cookies om de website te verbeteren.