Menu
  English

  Bioreactor voor kweek van algen

  Mature Development

  Jesse ontwikkelde een bioreactor waarin de groeiomstandigheden van algen aangepast worden. De algen kunnen zo gekweekt worden met extra eiwit of vet.

  Vraagstelling

  Algen worden gewoonlijk gekweekt in een open water omgeving. Dan zijn de groeiomstandigheden lastig te controleren. Jesse heeft een bioreactor ontwikkeld om te onderzoeken hoe de groeiomstandigheden van de algen geregeld kunnen worden. De vraag van de opdrachtgever was de mogelijkheden te onderzoeken voor de productie van voer voor garnalenboerderijen, waardoor de garnalen sterker worden en het sterftecijfer van jonge garnalen en vissen afneemt.

  Aanpak

  Op laboratoriumschaal is onderzoek gedaan naar de optimale groeicondities van een speciaal geselecteerde alg.

  Resultaat

  Een aantal groeifactoren is geoptimaliseerd. De algenkweek kan veel duurzamer en gecontroleerder, en dus minder afhankelijk van klimaatomstandigheden. Ook is er een veel hogere opbrengst aan voedzame algen mogelijk. Jesse is uitgenodigd om aan de harper Adams University in de UK een master Aqua cultuur te volgen om dit project verder uit te ontwikkelen en uit te werken. Jesse won met zijn HP project de Overtref Jezelf Beurs 2017. Bekijk het filmpje.

  Award

    Overtref Jezelf Beurs 2017

  Duurzaam

    Dit project is duurzaam.

  Opleiding(en)

  • Chemie

  Type

  Afstuderen

  Aan dit project werkten mee

  V.O.M. Beke, Niek Heuts