Menu English

Bekkenbodemzorg in de verloskunde

Amphia Ziekenhuis Breda

Onderzoek naar de beste manier om bekkenbodemzorg rondom de bevalling vorm te geven volgens de literatuur en de mening van experts in de regio Breda.

Vraagstelling

In de regio Breda was geen eenduidig beleid beschreven ten aanzien van de begeleiding bij bekkenbodemherstel na de bevalling. Dit onderzoek had als doel het opstellen van een regionaal multidisciplinair protocol waarin de toekomstige begeleiding bij bekkenbodemherstel werd beschreven op basis van literatuur en de meningen van experts op het gebied van de bekkenbodem. De onderzoeksvraag: "Wat is volgens experts op het gebied van bekkenbodemherstel postpartum de beste manier om vrouwen die verloskundige zorg afnemen in de regio Breda te begeleiden bij het herstel van de bekkenbodem postpartum?"

Aanpak

Als eerste werd oriënterend kwantitatief onderzoek verricht door middel van een telefonische enquête onder alle eerstelijnsverloskundigen in Breda. Vervolgens vond kwalitatief onderzoek plaats in de vorm van twee focusgroepen. Diverse experts op het gebied van de bekkenbodem werden geïncludeerd, zoals een gynaecoloog; klinisch en eerstelijns verloskundigen en bekkenfysiotherapeuten. Tijdens de eerste focusgroep werden ideeën over de begeleiding van bekkenbodemherstel na de bevalling verkend, in de tweede focusgroep werden deze ideeën concreter gemaakt. Hierna hebben we een protocol geschreven.

Resultaat

Volgens de focusgroep stond de verloskundig zorgverlener aan de basis van begeleiding bij het herstel van de bekkenbodem tijdens de zwangerschap en de kraamperiode. Zij moeten zorgen voor informatievoorziening en uitleg geven over bekkenbodemoefeningen. Tevens moet er een protocol komen om een eenduidige werkwijze in de regio te creëren. Als laatste werd een preventief consult bij de bekkenfysiotherapeut na de bevalling om het herstel van de bekkenbodem te controleren als innovatief idee aangedragen. De opdrachtgever zal ons protocol met de werkgroep gaan implementeren in de regio.

Opleiding(en)

  • Verloskunde

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Dorien Huisman, Myrthe Konings

Begeleider(s)

Truus Verburgt-Doeleman

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen