Menu English

Aquabots Challenge 2015

Imtech Marine

Het doel van Project Aquabot is het creeëren van autonome, emissieloze vaartuigen die op Nederlandse waterwegen verschillende taken gaan vervullen.

Vraagstelling

De opdracht van de Aquabot Challenge was: vaar zo snel en stabiel mogelijk autonoom een patroon met behulp van GPS-coördinaten. De wedstrijdopdracht is het resultaat van een samenwerking van verschillende partijen, waaronder Imtech Marine & Offshore en Rijkswaterstaat. Voor de Aquabots Challenge 2015 hadden drie teams zich aangemeld. Twee teams studenten Elektrotechniek en Technische Informatica van Hogeschool Rotterdam en een team studenten Mechatronica van de Haagse Hogeschool.

Aanpak

De onderwaterrobot van het Kenniscentrum RDM werd gebouwd door studenten van de opleiding Elektrotechniek op basis van de OpenROV, een open source robot. Het Kenniscentrum heeft inmiddels twee van deze OpenROV-robots om onderzoek te doen naar het leven onder en aan objecten in het water.

Resultaat

Tijdens de wedstrijd, die in de Dokhaven van RDM werd gevaren, bleek de ‘Anna’ van de Haagse Hogeschool over de meest stabiele hard- en software te beschikken. Uit handen van Kees Pieters (Kenniscentrum RDM) kregen zij de eerste prijs van de Aquabots Challenge 2015 uitgereikt. In februari 2016 wordt er vanuit de CoP Maritime & Offshore Innovation een volgende demonstratie georganiseerd, in samenwerking met Rijkswaterstaat. Dit project is een project van Community of Practice Maritime & Offshore Innovation vna het RDM Centre of Expertise.

Opleiding(en)

  • Elektrotechniek
  • Technische Informatica
  • Maritieme Techniek

Type

Project

Aan dit project werkten mee

Juri Groeneweg, Hima Hassan, Gordon Hilgers, Leon Ligtenberg, Daan Ravesteijn, Remi Schipperus, M.C.F. Sundermann, Dennis van der Valk

 

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen