Menu English

Akoestiek in de gezondheidszorg

Deerns Nederland B.V.

Geluidniveaus in ziekenhuizen terugdringen door ontwerprichtlijnen. Dit zorgt voor een aangenamer verblijf en herstel voor patiënten.

Vraagstelling

Er wordt veel onderzoek gedaan naar een omgeving die bijdraagt aan het genezingsproces van patiënten, zo ook naar de akoestische omgeving. In dit onderzoek zijn subjectieve gegevens over de beleving van geluid verbonden aan objectieve gegevens als geluidmetingen en geluidberekeningen. Op welke manier kan het akoestische ontwerp van een verpleegafdeling in een ziekenhuis worden geoptimaliseerd?

Aanpak

Om een antwoord op de onderzoeksvraag te kunnen geven zijn eerst de effecten van de omgeving, met name van geluid, op de gezondheid bepaald. Voor het vaststellen van de problemen op verpleegafdelingen in ziekenhuizen zijn geluidmetingen gedaan in verschillende typen kamers. Door middel van enquêtes wordt achterhaald wat de wens van patiënten is en hoe zij verschillende geluidbronnen ervaren. Alle data is samengevoegd tot een richtlijn, waarin een advies geven is voor een optimaal akoestisch klimaat. Deze is gevalideerd met behulp van een simulatieprogramma, Odeon.

Resultaat

Met toepassing v.d. richtlijn zal het huidige akoestische klimaat in ziekenhuizen verbeterd worden. De richtlijn is gebaseerd op de uitgangspunten van "healing environment", de genezende omgeving voor de patiënt. Uitgangspunten voor de geluidniveaus zijn het garanderen van een goede nachtrust en voorkomen van hinder. De geluidmetingen en enquêtes zijn gedaan in een ziekenhuis dat nog wordt gerenoveerd. In dit ziekenhuis zal deze richtlijn dienen.

 

Opleiding(en)

  • Bouwkunde

Type

Afstuderen

Aan dit project werkten mee

Hester Thoen

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen