Menu English

IT-innovatie voor Defensie en Veiligheid

Technische Informatica

Het project “Virtual Reality based trainer for weapon systems” is gestart vanuit de minor Minor IT Innovatie voor Defensie en Veiligheid. In de minor staat het werken aan IT-gerelateerde, innovatieve projecten binnen het toepassingsdomein van de (Nederlandse) Defensie en Veiligheid centraal.

Vraagstelling

In dit groepsproject zijn een 7-tal studenten van Informatica en Technische Informatica de samenwerking met het Simulatiecentrum Landoptreden van de Nederlandse Landmacht aangegaan.

Het trainen van mankracht blijkt ongelofelijk duur en moeilijk te realiseren. De materiele kosten zijn al erg hoog, maar voor een oefening heb je ook andere middelen nodig zoals een terrein, voertuigen, wapens, etc... Defensie is daarom altijd op zoek naar alternatieven om defensiepersoneel te trainen.

Aanpak

In een tijdsbestek van 20 weken zijn studenten  aan de slag gegaan met het realiseren van simulatie en training doormiddel van Virtual Reality. Er is onderzoek gedaan, er hebben veel overleggen met professionals plaatsgevonden en er is een proof of concept gemaakt.

Resultaat

Uiteindelijk hebben de studenten software gebouwd waarin je in VR met een VR-bril kan lopen, bewegen en schieten in gesimuleerde tactische situaties. Dat laatste met een nagemaakt wapen waarbij je moet richten en waarop je dezelfde handelingen moet verrichten zoals in het echt.

O.a. andere naar aanleiding van dit project gaat defensie vaker met ons samenwerken en dit maakt ons natuurlijk erg trots. In de docentenkamer hangt nu een schildje dat we hebben gekregen als teken van dank. Als burger krijg je deze niet zomáár!
Ornella Schavemaker, docent Technische Informatica

De minor vormt de schakel tussen onderzoek, innovatie en ontwikkeling van IT oplossingen door de samenwerking van het kenniscentrum Creating 010, het bedrijfsleven (TNO, CGI, NLR, etc) en de experts (Landmacht, Luchtmacht, Marine, Politie, etc).

 

Opleiding(en)

  • Creative Media & Game Technologies
  • Technische Informatica
  • Business IT & Management

Type

Minor+

 

Aan dit project werkten mee

Robbert Krijnen van TNO
Majoor Gaston Anbergen van SiMCen Koninklijke Landmacht

Begeleider(s)

Ornella Schavemaker-Piva
Wouter Volders

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen