Menu
    English

    Contextrijk leren in actie: praktijkweek verbindt onderwijs en werkveld

    RAc in de Praktijk 2025

    Contextrijk leren. Het klinkt als een beleidsmatige toverformule. Mooi op papier, maar hoe geef je het écht vorm? Tijdens RAc in de Praktijk, de Rotterdam Academy-praktijkweek geven we hier handen en voeten aan. Bijna 1300 studenten van maar liefst 21 verschillende Associate degree-opleidingen gingen aan de slag met realistische opdrachten afkomstig van 18 uiteenlopende opdrachtgevers uit regio Rotterdam. Van zorg tot technologie, van overheid tot profitorganisaties. De variatie aan cases weerspiegelde de wereld waarin onze studenten straks hun bijdrage gaan leveren.

    Échte opdrachten, échte impact

    Deze samenwerking met externe partners vormt de kern van contextrijk leren: studenten werken aan échte uitdagingen, met échte gevolgen en échte feedback van mensen uit de beroepspraktijk. Door deze directe koppeling voelen studenten de urgentie van hun werk en zijn ze merkbaar gemotiveerder. Ze stappen uit hun comfortzone, kijken over de grenzen van hun opleiding heen en ontdekken de kracht van interdisciplinair samenwerken. Studenten voelen zich gehoord, serieus genomen, en bovenal: uitgedaagd.

    Studenten werken interdisciplinair samen met studenten van andere Ad-opleidingenFoto: Studenten werken in interdisciplinaire groepen samen met studenten van andere Ad-opleidingen. Fotograaf: Lara van der Reijken

    Duurzaamheid als verbindend thema

    Uitgangspunt van de praktijkweek is het thema duurzaamheid. Alle opdrachten zijn gekoppeld aan één of meerdere van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals). Een belangrijk én complex thema, dat bij uitstek vraagt om een interdisciplinaire aanpak. Zo werken de studenten niet alleen aan relevante beroepsvaardigheden, maar ook aan oplossingen die bijdragen aan een betere wereld.

    Het programma was afwisselend: meer dan 40 workshops, veldopdrachten via een location-based app die studenten op een speelse manier kennis laten maken met de opdracht en het bedrijf en online Q&A’s met de opdrachtgevers zelf. In speciaal ingerichte inspiratiezones — Makerspace, Knowledge area en Experience center — konden studenten hun ideeën verder ontwikkelen. Deze leeromgeving bood ruimte voor experiment en innovatie.

    Studenten pitchen hun idee aan de opdrachtgever Politie Eenheid RotterdamFoto: De laatste dag pitchen de studenten hun idee of oplossing aan de opdrachtgevers. In dit geval aan Politie Eenheid Rotterdam. Fotograaf: Dayou Hoogendijk. 

    Een waardevolle samenwerking voor iedereen

    De week werd afgesloten met presentaties aan de opdrachtgevers en een feestelijke prijsuitreiking die bij te wonen was via een livestream. Een waardevol moment van erkenning en trots, zowel voor studenten als voor de betrokken organisaties. Ook voor hen is deze samenwerking van grote waarde: ze krijgen frisse inzichten, toegang tot jong talent en bouwen aan een duurzame relatie met het onderwijs. De opdrachtgevers waren zichtbaar onder de indruk van de creatieve ideeën en oplossingen die door de studenten in zo’n korte tijd zijn ontwikkeld.

    De opdrachtgevers op hun beurt hebben met hun inzet en openheid contextrijk leren mogelijk gemaakt. Samen laten we zien hoe onderwijs en praktijk elkaar kunnen versterken. Niet in woorden, maar in daden.