Ik vind daar wat van

Korte cursus

Jouw klas is een mengelmoes van individuen, een mooie afspiegeling van de maatschappij. Ieder met een eigen mening en visie. Of niet?

Hoe bespreek je met zo’n diverse groep het actuele nieuws? En hoe bespreek je met je leerlingen hun (denk)vaardigheden? Is het waar wat er op sociale media staat? Zeker wanneer het om een gevoelig onderwerp gaat kunnen de meningen uiteenlopen. Sommigen spreken zich helemaal niet uit. Durven ze niet? Weten ze niet wat te zeggen? Als je je leerlingen denkvaardigheden aanleert, dan krijgen ze een groter probleemoplossend vermogen en betere studievaardigheden. Leer met lef. Versterk je leerlingen én jezelf!

Aanmelden in april, starten in september

meer info binnenkort

Start:

Dag en tijd:
ntb

Investering:

Aantal deelnemers:
minimaal 10

Opbouw

Hoe is de cursus opgebouwd?

Voor wie?

Het maakt voor deze cursus niet uit of je pas begonnen bent met lesgeven of al langer voor de klas staat. De een zal de lesstof ervaren als totaal nieuw, de ander als een frisse kijk op bekende methodiek. Voel jij je al aangesproken? Aarzel dan niet en meld je direct aan. Deze cursus is ook nuttig voor zijinstromers.

Wat leer ik ?

Tijdens de workshop Ik vind daar wat van doe je kennis en vaardigheden op om kritisch denken in de klas te stimuleren. Je enthousiasmeert je leerlingen om nieuwsberichten en hun eigen denken tegen het licht te houden. Na deze workshop heb jij handvatten om kritisch denken tijdens de les te stimuleren. Jouw eigen kritische denkvaardigheden neem je ook onder de loep.

Wat heb ik eraan?

Na deze workshop:

• Kun je je leerlingen kritisch naar zichzelf laten kijken;
  • Kun je makkelijker een dialoog op gang brengen in de klas;
  • Kun je werkvormen inzetten om je leerlingen creatief, kritisch en praktisch te laten denken
  • Weet je hoe je je leerlingen goed laat luisteren (naar elkaar);
  • Weet je hoe je je leerlingen leert om de betrouwbaarheid van informatie te beoordelen;
  • Ben jij een sterkere docent met (nog) meer zelfvertrouwen;
  • Kun je de opgedane kennis meteen toepassen in de praktijk.

Onderwerpen

Dagdeel 1:  Anders kijken

• Het perspectief van een ander innemen
  • Werkvormen dialoog in de klas
  • Empathisch vermogen stimuleren

Dagdeel 2: Denken over denken

• Reflecteren op je eigen denken
  • Werkvormen metacognitie prikkelen
  • Samenhang tussen kritisch denken en andere vaardigheden

Dagdeel 3: Terug naar de bron

• De betrouwbaarheid van informatie beoordelen (factchecking)
  • Werkvormen bewust informatie gebruiken en produceren
  • De fasen van kritisch denken

Voorwaarden

Deze cursus gaat door bij minimaal 5 deelnemers. Je kunt je tot 14 dagen van tevoren afmelden, anders worden de kosten alsnog in rekening gebracht.

Niet op zoek naar deze cursus?

Kijk ook eens naar deze opties