Menu English

Collegegeld

Als je in het hoger onderwijs studeert, betaal je ieder jaar collegegeld. Hierbij maken we onderscheid tussen wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld.

Wettelijk collegegeld

In 2023-2024 bedraagt het wettelijk collegegeld voor deze masteropleiding € 2.314,-

De opleiding staat geregistreerd als deeltijdopleiding. Omdat je naast je studie werkt in de praktijk heb je geen recht op een ov-jaarkaart en studiefinanciering.

Instellingscollegegeld

Studenten uit niet-EER landen betalen instellingscollegegeld. Ook studenten die al in het bezit zijn van een masterdiploma betalen voor de meeste masteropleidingen instellingscollegegeld.

Kijk hier voor de tarieven en uitzonderingen of bepaal met behulp van de Collegegeldwijzer welk tarief op jouw situatie van toepassing is.

Overige studiekosten

Naast het jaarlijkse collegegeld moet je rekening houden met variabele kosten voor studio-excursies, boeken en maquettematerialen. De uitgaven variëren per student en per studio.

  • Studio-excursie: gemiddeld € 100 voor eigen rekening per semester. Dit bedrag kan minder zijn als je niet naar het buitenland gaat.
  • Boeken: bedrag varieert sterk per student. Zo kun je bijvoorbeeld de meeste geadviseerde boeken (we hebben geen verplichte literatuuraanschaf) in onze mediatheek vinden. Studenten schaffen nog steeds boeken zelf aan omdat ze die gewoon heel graag voor hun eigen collectie willen hebben.  
  • Maquettes: gemiddeld € 50
  • Afrondingsposter studio: € 50 tot € 100 per semester (sterk afhankelijk van kwaliteit en waar je ze laat afdrukken).

Levenlanglerenkrediet

De leenfaciliteit 'levenlanglerenkrediet' is beschikbaar voor studenten in de leeftijd van 30-55 jaar, die een erkende opleiding in het hoger onderwijs doen en geen recht hebben op studiefinanciering.

Als masterstudent kun je hiervoor onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen. Eén van die voorwaarden is dat je college- of lesgeld niet wordt betaald door een andere persoon of instantie (zoals de werkgever).

Als je jonger bent dan 30 jaar, dan kom je alleen voor het krediet in aanmerking:

  • als je een diploma bezit van een hbo-bachelor of een universitaire master en je gaat nu een 2e opleiding doen aan hbo of universiteit.
  • als je een deeltijdopleiding gaat doen aan hbo of universiteit.

Je kunt in Mijn DUO een aanvraag indienen voor het levenlanglerenkrediet. Meer informatie over dit krediet, de voorwaarden en de aanvraag hiervan vind je op de websites van DUO en de Rijksoverheid.

🍪

Welkom!
Wij maken gebruik van functionele en analytische cookies voor de werking van de website en het verbeteren van jouw gebruikerservaring. Wil je meer weten? Lees dan ook ons cookiebeleid.

Instellen